Запорізька атомна електростанція виконала перехід шести реакторів у режим “холодного зупину”, що є важливим кроком для запобігання ядерної аварії, повідомило Міністерство енергетики України.

За словами відомства, під час “холодного зупину”, у разі переривання відведення тепла з будь-якої причини, наявний додатковий запас часу на реагування кілька днів, перш ніж охолодження ядерного палива в реакторі може бути порушено.

“Крім того, в такому режимі реактори АЕС потребують менше води для охолодження, порівняно з гарячою зупинкою”, — зазначають у міністерстві.

Міненерго підкреслює, що “проблема з водою стала особливо актуальною після того, як окупанти зруйнували дамбу Каховської гідроелектростанції влітку 2023 року”.

Стан “холодного зупину” ядерного реактора відзначається тим, що реактор вимикається при низькому тиску і низькій температурі охолоджувальної води. В такому режимі атомна електростанція не виробляє електроенергію.

Раніше, 13 квітня, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі повідомив, що всі шість енергоблоків Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) знаходяться у стані “холодного зупину” вперше з кінця 2022 року, після того, як четвертий енергоблок досяг цього робочого стану.

МАГАТЕ зазначило, що ЗАЕС припинила виробництво електроенергії для національної енергосистеми у вересні 2022 року, але з жовтня 2022 року щонайменше один з шести енергоблоків перебував у стані “гарячого зупину” для забезпечення централізованого теплопостачання та технологічної пари для переробки рідких радіоактивних відходів на майданчику.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що Київ не має відношення до збройних провокацій на окупованій ЗАЕС.

Після введення в експлуатацію чотирьох нових дизельних парогенераторів для виробництва пари для переробки відходів, що були встановлені на станції на початку цього року згідно з рекомендаціями МАГАТЕ, блок №4 залишався в режимі “гарячого зупину”, переважно для підтримки Енергодара. Інші п’ять реакторів перебували в стані “холодного зупину”, і тепер до них приєднався енергоблок №4.

Попередня публікаціяГроза та сильні вітри: На Вінниччину насувається негода
Наступна публікаціяДля вінницьких школярів проводять навчання з цивільного захисту