“Виснажені військові — програна війна”: вінничани вимагають чітких термінів служби

24 березня у Вінниці відбувся всеукраїнський пікет на підтримку права на демобілізацію після 18 місяців військової служби. Родичі військових, що наразі перебувають на фронті, об’єдналися, щоб вимагати установлення чітких термінів військової служби.

Про це повідомляє “Суспільне. Вінниця”.

“Наша мета — справедлива демобілізація для тих, хто вже більше 2 років служить. Вони захищають нас там. Ми маємо священний обов’язок захистити їх тут і відстояти їхні законні права. Чим більше людей долучається, тим більше шансів, що влада візьме наші вимоги до уваги. Адже люди не будуть мовчати і, сподіваюсь, підтримають нас і надалі”, — підкреслила учасниця пікету Алла Сергієва.

Акція у Вінниці відбулася вже вдев’яте за час повномасштабного вторгнення. За оцінками Суспільного, у ній взяли участь близько 20 осіб, які тримали прапори та плакати з написами: “Ухилянтам — права, військовим — обов’язки”, “Виснажені військові — програна війна!”, “Військовим потрібна зміна”.

Діти також взяли активну участь, тримаючи плакати: “Моя черга обіймати тата щодня”, “Чому я не маю права обіймати тата щодня”.

“Наші чоловіки раніше були звичайними громадянами, як і всі, і жили своє життя… Тепер вони вже третій рік виживають в нелюдських умовах. За цей час вони втратили ефективність як захисники через безліч проблем зі здоров’ям, як фізичним, так і психологічним. Вони йшли туди добровільно з однією метою – цілісність нашої держави, урятувати тисячі життів, свої родини. На жаль, наших військових перетворили на рабів, порушуючи їхні права на кожному кроці. Тому ми, їхні родичі, вийшли на мирні акції, щоб нагадати владі, що наші захисники не безсмертні, що вони теж люди, яким потрібно надавати підтримку та захищати їх права”, — підкреслила дружина військового Інеса Голиборода.

Учасники пікету висловили свої вимоги під час мирної ходи містом. Марш розпочався на площі Калічанської і пройшов вулицею Соборною до будівлі міської ради під супровід поліції.

Основні вимоги учасників пікету:

  • Демобілізація військовослужбовців, що проходять службу за призовом під час мобілізації під час дії воєнного стану через 18 місяців служби.
  • Розумність граничних термінів служби.
  • Прийняття закону про демобілізацію військовослужбовців, що проходять службу за призовом під час мобілізації під час дії воєнного стану у найкоротші терміни.
“Ми маємо бути їхніми голосами, маємо говорити про права тих, хто віддав усе заради спокою нас та наших дітей. Два роки вони захищають нас, настав час нам захистити їх!”, — зазначила одна з учасниць пікету.

Попередня публікаціяАбітурієнти можуть зареєструватися на мультипредметний тест через “Дію”
Наступна публікаціяНа Вінниччині висадили понад сто кущів лаванди