25 квітня розпочнеться офіційний сезон проходження Подільського шляху святого Якова — Camino Podolico. Маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар. Цей культурно-пізнавальний та паломницький маршрут, який не був офіційно відкритий через російську агресію з 2022 року, вже отримав оновлену інформацію для туристів і паломників.

Про це повідомляють на сайті Camino Podolico

Camino Podolico втілює ідею Шляхів святого Якова, які перетинають увесь континент Європи. Цей маршрут, запущений в тестовому режимі завдяки підтримці Українського культурного фонду у 2021 році, відтоді привертав увагу туристів та паломників.

Хоча через війну росії проти України офіційний сезон, запланований на весну 2022 року, був відкладений, кілька десятків осіб протягом останніх двох років все ж подорожували пішки чи на велосипедах, досліджуючи Поділля.

Організатори постійно отримують запити від охочих пройти маршрут, зокрема, від військових, ветеранів та членів їх сімей.

“Цього року дуже відповідальний момент, оскільки два роки маршрут був офіційно призупинений. Проте ми працюємо з усіма координаторами та громадами Подільського шляху святого Якова, щоб розпочати 25 квітня, як було заплановано.

Ми отримуємо багато листів (зокрема від військових), де планується відпустка у такому форматі як ретрит для психологічного відновлення в умовах війни, або проходження маршруту зі збором пожертв для підтримки наших захисників. Тому ми з кінця минулого року готуємося до повноцінного функціонування маршруту з відповідною інформаційною підтримкою та інфраструктурою”, – повідомив директор департаменту маркетингу міста і туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені.

Особливості проходження Подільського Шляху Святого Якова під час воєнного конфлікту

На веб-сайті Camino Podolico у розділі “Маршрут” вже проводиться оновлення інформації про місця, де можна зупинитися на ніч та поїсти: апартаменти, готелі, хостели, зелені садиби і т. д.

Організатори наголошують, що для усіх зупинок житло необхідно обов’язково бронювати заздалегідь та шукати альтернативу в разі заповнення будь-якого закладу.

Також незмінним атрибутом маршруту Camino Podolico залишається паспорт паломника, який видаватимуть у Вінниці та Барі, і в якому необхідно отримувати штампи чи відмітки у населених пунктах, що проходить мандрівник чи паломник.

Проте, для отримання головного документа – сертифіката про проходження маршруту – наявність відміток у кожній з громад не є обов’язковою.

Головне – це підтвердити неперервність маршруту: від Вінниці до Бару (сертифікат про проходження половини шляху пішки) або від Вінниці до Кам’янця-Подільського (сертифікат про проходження або долання на велосипеді всіх 250 кілометрів Camino Podolico).

Щодо питань безпеки, інформація про наявність укриття в громадах та загальні рекомендації щодо безпеки паломників буде доступна пізніше на сайті.

У цьому році також планується розширення маршруту Camino Podolico та створення альтернативних гілок. Особливим акцентом стане ділянка до єдиної діючої на Поділлі церкви і джерела святого Якова, яка знаходиться близько 30 кілометрів від Кам’янця-Подільського у селі Панівці Тернопільської області. На відкриття сезону планується колективне проходження до цих об’єктів, на яке можна буде зареєструватися в середині квітня.

Попередня публікаціяЩе одна успішна трансплантація нирки на Вінниччині
Наступна публікація«Колядка дзвонів» в американському стилі: історія Пітера Вільговського та боротьби за «Щедрика»