“Скинь 3400 грн до середи”. Поліція Вінниччини застерігає від нового виду афери

Помер видатний архітектор і автор книг про історію будівництва Вінниці,
Помер видатний архітектор і автор книг про історію будівництва Вінниці,

Поліція Вінницької області застерігає від нового виду афери та надає поради щодо безпеки в Інтернеті. Шахраї надсилають повідомлення через месенджери, вигадуючи скрутні ситуації та просячи грошову допомогу.

Поліцейські рекомендують перевіряти автентичність повідомлень, дзвонити знайомим для підтвердження, уточнювати інформацію, яку знаєте тільки ви та ваш співрозмовник, і звертатися до спільних друзів.

«Якщо ви отримали в месенджері повідомлення з проханням позичити гроші, не поспішайте його виконувати. Найімовірніше, шахраї зламали акаунт особи, від імені якої спілкуються, та намагаються заволодіти вашими коштами», — зазначають в поліції.

Саме з такою схемою зіштовхнулася Марина (ім’я змінено). Її сторінку в Інстаграмі зламали шахраї та почали надсилати повідомлення людям з якими був початий діалог з проханням надіслати кошти в борг.

“Я зрозуміла, що “мене зламали”, коли мені зателефонувала сестра і запитала для чого я позичаю в неї гроші. Після цього я відразу заходжу на сторінку, намагаюсь змінити пароль і кинути пост, щоб люди не надсилали гроші та не переходили за посиланнями, але вони (шахраї — ред.) відразу видаляли все за мною”, — розповідає Марина.

Дівчина додає, що одна зі знайомих все ж надіслала тисячу гривень.

“Просили різні суми, але достатньо великі: 2800, 3500, 3700… Одна жінка все ж кинула тисячу гривень. Ще одна мала кидати 2500, але їй зателефонували з банку і попросили підтвердження операції. Вона завагалася й зателефонувала мені.”, — коментує постраждала від аферистів.

Поліція Вінниччини рекомендує захистити акаунт, не переходити за сумнівними посиланнями, оновлювати паролі, та у випадку потрапляння в аферу, звертатися на гарячі лінії Кіберполіції (тел.: 0 800 505 170) та Національного банку (тел.: 0 800 505 240).

Попередня публікаціяУ Вінниці з березня розпочне роботу «Школа гідів та амбасадорів»
Наступна публікаціяПомер відомий архітектор Вінниці Юрій Плясовиця