Сьогодні світ відзначає День боротьби проти раку

    Сьогодні, 4 лютого, весь світ приділяє увагу Дню боротьби проти раку, визнаючи, що онкологічні захворювання є однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем. Згідно з останніми прогнозами ВООЗ, до 2030 року кількість нових випадків раку може зрости на 77%, досягнувши 35 мільйонів.

    У 40% випадків раку можна запобігти простими повсякденними заходами, і вчасне виявлення значно підвищує шанси на успішне лікування. Україна вже має програму медичних гарантій, яка охоплює ключові обстеження та лабораторні дослідження для виявлення та лікування раку.

    «Ми постійно працюємо над тим, щоб розширювати перелік якісних, доступних та безоплатних послуг для онкопацієнтів. Для цього, серед іншого, регулярно збільшуємо кількість інноваційного медичного обладнання, яке необхідне для лікування та діагностики. За державні кошти закуповуються лінійні прискорювачі, діагностичне обладнання, томографи, МРТ-апарати, мамографи. Дуже важливим для успішного лікування є виявлення раку на ранніх стадіях. “Зруйнуй раку плани” — наше ключове повідомлення цього року. Ми активно працюємо над тим, щоб доступ до всього спектру необхідних медичних послуг постійно покращувався!»  — наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

    Найпоширеніші типи раку у жінок — молочної залози, тіла та шийки матки, ободової кишки й щитоподібної залози, а у чоловіків — передміхурової залози, легенів, ободової та прямої кишки, сечового міхура і нирок. У 2022 році в Україні зареєстровано понад 93 тисячі нових випадків раку, що призвело до 39 тисяч смертей.

    Скринінгові обстеження, такі як мамографія, ПАП-тест, тест на кров у калі та колоноскопія, є доступними безкоштовно за програмою медичних гарантій. Програма також охоплює всі етапи лікування, забезпечуючи необхідні консультації, дослідження та лікування, включаючи закупівлю хімієтерапевтичних ліків та інших препаратів. У 2023 році придбали 15 систем лінійних прискорювачів для променевої терапії, що покращить можливості лікування пацієнтів.

    Записуйтесь на обстеження, долучайтеся до боротьби з раком!

    Попередня публікаціяЩе один захисник з Вінниччини приєднався до Небесного війська
    Наступна публікаціяПрезидент вручив сертифікат на житло родині полеглого захисника з Вінниці