У Вінниці відбудеться виставка гончарних виробів ветерана війни Івана Шостака

    Військовий з Вінниці Іван Шостак, який на війні втратив зір, готується до персональної виставки гончарних виробів і складає плани на майбутню справу.

    Про це повідомляє Державна установа Центр комплексної реабілітації Поділля.

    Ветеран війни Іван Шостак вперше пішов служити за контрактом у лютому 2015 року. Проходив службу у 79 десантно-штурмовій бригаді.  У 2018 звільнився і жив звичайне цивільне життя. А коли почалася повномасштабна війна –  отримав повістку і став до лав 77 десантно-штурмової бригади. Там він був головним сержантом взводу. 

    В березні 2023 року виконував завдання на бахмутському напрямку. Розповідає, що якраз у цей час там активно наступали вагнерівці. Поблизу Часового Яру він з побратимами тримав оборону посадки і  в ближніх боях Іван отримав травму. Постріл з з РПГ забрав його зір.

    Жартує, що на пам’ять десь поряд з переніссям, залишився осколок, який неможливо дістати. Після поранення –  втрата свідомості, а потім побратими допомогли пішки вийти з-під обстрілу, до найближчого стабілізаційного пункту.  Далі госпіталь за госпіталем, лікування у різних клініках України. 

    Ми познайомилися з Іваном у листопаді 2023, коли він прийшов на курс реабілітації до Центру «Поділля». Одне із занять викладачі закладу вирішили провести в  Артпростір “ЕтноЧари”. Там усі учасники групи могли спробувати, що таке ліплення з глини, сіли за гончарне коло і створили власноруч вироби. 

    Власниця закладу запропонувала бажаючим відвідувати заняття систематично і така пропозиція підійшла Івану. Спочатку це було для задоволення і приємного проведення часу. А, згодом, викладачка з гончарства озвучила ідею створити цілу серію виробів і організувати виставку. 

    Зараз  Іван стабільно ходить на заняття і стабільно в його руках глина набирає форми, обрисів і перетворюється на посуд. Військовий на кожному виробі залишає власний «автограф», авторський логотип, який натякає на рід військ в яких служив.  У власноруч створеній колекції має вже чверть сотні оригінальних глиняних витворів. 

    Попереду виставка, а після неї кожен бажаючий може придбати на згадку те, що створено руками військового в повній темряві.

    А ще Іван ось-ось розпочне відвідувати курси масажу, мріє, що в перспективі відкриє власну справу і зможе працювати.

    Виставку планують на кінець березня. Журналісти нашої редакції обов’язково на неї завітають.

    Попередня публікаціяЯк впливають обійми на здоровʼя
    Наступна публікаціяУ VinSmart центрах Десни та Вінницьких Хуторів розпочав роботу гурток англійської мови