Різдво і Новий рік – улюблені сімейні свята українців, на які хочеться приготувати щось особливе. Ми зібрали найкращі гарячі страви на Новий рік 2024 на різний смак і гаманець. Деякі з них вимагають кулінарного досвіду, а інші доступні навіть новачкам в готуванні. Але всі вони однаково сподобаються рідним і друзям і вам захочеться їх повторювати щороку.
Запечена курка з апельсинами
Любителям курки обов’язково варто включити цю страву в меню на Новий рік 2024. Запечена ціла курочка, просочена апельсиновим соком, швидко зникне з тарілок.
Інгредієнти:
- курка – 1 тушка;
- апельсини – 1 шт.;
- картопля – 5-6 шт.;
- майонез – 4 стол. л.;
- приправа для курки – 1 чайн. л.
Курку промити і обсушити серветками. Апельсин промийте і наріжте кружечками товщиною приблизно 1 см. Майонез змішайте з приправою для курки і змастіть поверхню птиці. Викладіть тушку на деко з пергаментом. Всередину курки викладіть нарізаний апельсин. Картоплю почистіть, наріжте на четвертинки і викладіть навколо курки. Запікайте страву в духовці близько 2 годин при 200 градусах.
Запечена риба на Новий рік
Запікати в духовці рекомендується щуку, скумбрію, судака або форель, але можна взяти і будь-яку іншу рибу за смаком.
Інгредієнти:
- риба – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- стручкова квасоля – 100 г;
- олія – 2 стол. л.;
- зелень, сіль, перець за смаком.
Рибу розморозьте в холодильнику, якщо вона заморожена. Духовку увімкніть розігріватися до 180 градусів. Рибу випатрайте, очистіть від плавників і луски. Голову і хвіст можна залишити. Лимон, цибулю перець і помідори наріжте тонкими кільцями, моркву – кружечками.
У форму для запікання викладіть змочений у воді пергамент для випічки. Викладіть на дно форми половину овочів, потім покладіть рибу, полийте олією, посоліть і поперчіть. На рибу викладіть другу половину овочів. Запікайте рибу 35-50 хвилин залежно від розміру.
Картопля фарширована
Дуже смачний і ситний новорічний гарнір, який також може бути самостійною стравою. Фарширувати картоплю можна чим завгодно – ми ж пропонуємо рецепт з сиром і шинкою.
Інгредієнти:
- велика картопля – 4 шт.;
- сир – 100 г;
- вершкове масло – 20 г;
- шинка або ковбаса – 150 г;
- сіль, перець, зелень за смаком.
Картоплю ретельно помийте і відваріть в мундирі в підсоленій воді до готовності (20-25 хвилин). Кожну бульба розріжте навпіл і ложкою вишкребіть м’якоть з середини, щоб вийшли картопляні човники.
Сир натріть на тертці, а шинку дрібно наріжте. Картопляну м’якоть розімніть виделкою і змішайте з шинкою і сиром, поперчіть і посоліть за смаком. Наповніть картоплини цією начинкою. Випікайте фаршировану картоплю 15-20 хвилин в духовці при 180 градусах, або підігрійте в мікрохвильовці, поки не розтане сир.
Курячий рулет з чорносливом
Смачна страва на велику компанію, яку зручно розрізати на порційні шматочки.
Інгредієнти:
- куряче філе – 500 г;
- чорнослив – 100 г;
- твердий сир – 100 г;
- майонез – 2 стол. л.;
- сіль, перець за смаком.
Чорнослив замочіть в гарячій воді на 20 хвилин. Натріть на крупній тертці. Куряче філе наріжте на тонкі пласти і відбийте з двох сторін. Не відбивайте занадто сильно, інакше м’ясо буде тонким і начинка випаде. Змастіть кожне філе з одного боку майонезом і посипте сиром, а на сир викладіть чорнослив. Загорніть кожне філе в рулет і за необхідності закріпіть зубочистками.
Рулет можна запекти в духовці або посмажити на сковороді. Приготування в духовці: викладіть рулетики в придатну для запікання форму, накрийте фольгою і запікайте 30 хвилин при 180 градусах.
Приготування на сковороді: розігрійте 2 ложки олії, обваляйте рулетики в борошні і обсмажуйте з кожного боку по 10-15 хвилин.
Лінива лазанья з лаваша
Ця страва за смаком не поступається класичній лазаньї, але готується набагато простіше. Щоб страва вийшло вдалою, обирайте якісний і не найдешевший сир.
Інгредієнти:
- лаваш – 300 г (2 штуки);
- курячий фарш – 500 г;
- цибуля – 1 шт.;
- твердий сир – 150 г;
- томатна паста – 3 стол. л.;
- вода – 150 мл;
- соняшникова олія – 2 стол. л.;
- перець, сіль, спеції за смаком.
Сир натріть на крупній тертці, а цибулину дрібно наріжте. У сковорідці розігрійте олію і викладіть курячий фарш з цибулею. Обсмажуйте 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте в сковороду томатну пасту і влийте воду. Посоліть і поперчіть фарш за смаком, додайте спеції (добре підійдуть італійські трави і мускатний горіх). Тушкуйте все разом 5 хвилин під кришкою.
Лаваш наріжте на прямокутники, які помістяться в вашу форму для запікання. Два прямокутника зробіть більшими – це буде дно і бортики. Змастіть форму для випічки олією і викладіть великі листи хрест-навхрест. Викладіть шар начинки з фаршу, посипте сиром і накрийте листом лаваша. Чергуйте начинку і листи, поки фарш не закінчиться. Останній шар накрийте лавашем і посипте сиром.
Поставте лазанью в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте приблизно 20-30 хвилин до рум’яної скоринки.