На Вінниччині батько загиблого воїна виграв грант і відкрив ветеринарну клініку

100 тисяч надали партнери БФ «МХП-громаді», майже 558 тисяч виділив Український ветеранський Фонд, решта коштів добавив сам пан Микола.

Від розпачу до власної справи подолав шлях власник першої приватної ветклініки та ветаптеки в Липовці

Батько загиблого військового пілота Микола Бондаренко відкрив першу ветеринарну аптеку та клініку при ній у Липовці, що на Вінниччині.



Своя справа врятувала чоловіка від розпачу, а зараз його приклад надихає інших учасників грантового конкурсу. Вони приїхали на урочисте відкриття аптеки та поділились своїми історіями.

Втілити такий великий проект Ветаптека «БМВ», що розшифровується «Болить-ми вилікуємо, вдалось спільними зусиллями. Адже його бюджет склав майже півтора мільйона гривень з них 100 тисяч надали партнери БФ «МХП-громаді», майже 558 тисяч виділив Український ветеранський Фонд, решта коштів добавив сам пан Микола.

«Одразу було страшно. Потім скорегували свої можливості і пішли на другий етап. Вже на захисті в Ветеранському Фонді, я зайняв четверте місце, тобто з 10 переможців я був четвертий. Тоді вже пішло якесь натхнення тож закачали рукави та вперед до праці. І оце ми зробили за чотири місяці, – розповідає Микола Бондаренко. – Важко не було, потрібно було налаштуватись і просто захотіти це зробити».

Микола Валентинович має великий досвід. Він працював ветлікарем у Оратові, а пізніше заступником лікаря ветмедицини у Липовці. Роботу покинув після загибелі сина в березні 2022 року. Тоді він пережив інсульт.

За словами дружини Марії Бондаренко, після загибелі сина чоловік був постійно у пригніченому стані. Він замкнувся в собі і почав багато палити. Втілення проекту стало поштовхом до відновлення.

«Спасибі що і дали кошти і я бачу що він у мене, він ожив. Він став чимось займатись, став переживати, шукати. А ще люди підходили і питали, а коли вже ви відкриєтесь», – каже Марія Петрівна.

Допомогли розробити проект та почати втілювати давню мрію, про власну справу фахівці благодійного фонду «МХП-Громаді».

«Коли розпочався повномасштабний напад агресора, то вже на другий день, 25 лютого, ми об’єднались з Благодійним Фондом «МХП-Громаді». І склався величезний, потужний гуманітарний штаб. Від самого початку ми допомагали людям, яким довелось покинути свої домівки, ми допомагали і досі допомагаємо багатьом військовим бригадам. Але час іде змінюються потреби хлопців і змінюється ситуація. І наші хлопці, дівчата — Герої повертаються додому і дуже важко деяким адаптуватись до мірного життя. Тому основна наша задача на сьогодні допомогти їм почати жити, знайти себе і свою справу», - поділилась керівниця проекту, депутат Вінницької облради Мар’яна Нарожна.

«Коли розпочався повномасштабний напад агресора, то вже на другий день, 25 лютого, ми об’єднались з Благодійним Фондом «МХП-Громаді». І склався величезний, потужний гуманітарний штаб. Від самого початку ми допомагали людям, яким довелось покинути свої домівки, ми допомагали і досі допомагаємо багатьом військовим бригадам. Але час іде змінюються потреби хлопців і змінюється ситуація. І наші хлопці, дівчата — Герої повертаються додому і дуже важко деяким адаптуватись до мірного життя. Тому основна наша задача на сьогодні допомогти їм почати жити, знайти себе і свою справу», – поділилась керівниця проекту, депутат Вінницької облради Мар’яна Нарожна.

Ветаптека та клініка дуже важливі для Липовецької громади та навколишніх сіл. Залучати кошти у втілення подібних проектів та в розвиток підприємництва в громаді допомагає її очільник Віктор Бичков.

Ветаптека та клініка дуже важливі для Липовецької громади та навколишніх сіл. Залучати кошти у втілення подібних проектів та в розвиток підприємництва в громаді допомагає її очільник Віктор Бичков.

«Підрозділ МХП в нашій Липовецькій громаді має в обробітку більше 6 тисяч гектарів землі і присутній у восьми старостатах та в місті Липовець. За рахунок різних джерел допомоги, на сьогодні, БФ «МХП-Громаді» вложив в проекти Липовецької громади майже мільйон гривень. Один із результатів 100 тисяч гривень залучили, як додаткові кошти і ми маємо у громаді дуже непогану, актуальну сьогодні, ветеринарну клініку», – каже голова Липовецької громади Віктор Бичков.

Досвід «БМВ» став наглядним прикладом для учасників проекту підтримки ветеранського бізнесу

На відкриття Ветаптеки «БМВ» приїхали переймати досвід учасники проекту «Підтримка мікропідприємств ветерані та членів їх родин: Від ідеї до реалізації».

Грант на його впровадження від Українського Ветеранського Фонду виграла ГО «Соціальний центр Вінниччини» і наразі реалізує за підтримки БФ «МХП-Громаді».
Грант на його впровадження від Українського Ветеранського Фонду виграла ГО «Соціальний центр Вінниччини» і наразі реалізує за підтримки БФ «МХП-Громаді».

Олена Каспрук дружина діючого військового. Її чоловік все життя пропрацював лікарем ветеринаром. Ба більше по його слідах пішли й двоє синів тож справа сімейна. Участь в проекті бере щоб втілити в життя мрію чоловіка про власну ветеринарну клініку.

«Зацікавив мене дуже цей проект. Тому що, подібний бізнес план, подібний початок. Я прийшла на цей проект, бо прочитала про Миколу. Мого чоловіка також звати Микола, зараз він служить і він є ветеринарним лікарем, – каже Олена. – В нас в Томашполі є кілька ветеринарних аптек, але немає жодної клініки. Весь час люди до нас звертаються, приходять додому, приносять тварин».

На зустрічі з паном Миколою діляться досвідом та захоплюється сучасним облаштуванням клініки.

Багатодітна мати і дружина військового, який боронить Україну Надія Сироватко розповідає, її проект народився тому, що зі свого досвіду знає, як потрібен інколи перепочинок матусям. Адже щоб бути в ресурсі та щасливою, жінка має мати час на відпочинок та відновлення.

«Мій проект називається «Люлі-люлі», він спрямований саме на те, щоб піклуватись про діток від шести місяців і до вісімнадцяти місяців. Тобто до півторарічного віку, коли діти є так би мовити груднічками», – каже Надія.

Дружина військового та психологиня Тетяна Геращенко каже, що досвід Миколи Бондаренка надихає учасників проекту на втілення найсміливіших задумів. Її проект направлений на психологічне зцілення та адаптацію військових та членів їх родин, які також переживають великий стрес.

«Це моя перша спроба отримати грант, насправді, я довго не наважувалась прийняти участь, але вирішила. Моя ідея, це надання психологічних консультацій, проведення як індивідуальних консультацій так і групових, груп і груп самодопомоги, саме для родин військових. Для самих військових і також спільних, щоб вони могли разом спілкуватись, мати такий терапевтичний простір, дружини з чоловіками можливо з дітьми», – ділиться деталями свого задуму Тетяна.

Аптека та клініка вже працюють. Під час відкриття у клініці пройшла обстеження у лікаря перша чотирилапа пацієнтка, дрібне песеня Нора.

Під час відкриття у клініці пройшла обстеження у лікаря перша чотирилапа пацієнтка, дрібне песеня Нора.Втім на клініці та аптеці Микола Валентинович зупинятись не збирається. У планах відкриття першого у Липовці притулку для тварин. А тим часом він ділиться досвідом з учасниками проекту та надихає своїм прикладом.

Попередня публікаціяНа фронті відбулося 64 зіткнення з ворогом, українські сили «відмінусували»
Наступна публікаціяСтан справ у Вінниці: ремонт та планові роботи на мережах