Малозабезпечені родини можуть отримати кредит до 100 тисяч гривень на власну справу

Гроші
Гроші

Безвідсотковий кредит до ста тисяч гривень можуть отримати українці на власну справу строком на 3 роки.

Як інформує пресслужба Міністерства соціальної політики,

У 2023 році перезапустили розроблену раніше програму «Рука допомоги», яка спрямована на допомогу малозабезпеченим особам у відкритті власної справи.

Програма дає можливість непрацюючим працездатним особам з числа членів малозабезпеченої сім’ї отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття чи розвитку власного бізнесу

Фінансова допомога дається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи.

Умови повернення допомоги: після закінчення трирічного строку з дати її отримання, однією сумою (протягом 30 календарних днів).

Або достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості.

Важливо: сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.

Але, фінансову допомогу НЕ треба повертати, якщо завдяки їй підприємцем:

  • сплачено податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої допомоги;
  • у перший рік з дати отримання допомоги, за направленням центру зайнятості, ним працевлаштовано не менше 2-х осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.

Для отримання такої допомоги людина, яка має бажання розпочати підприємницьку діяльність, має звернутися до найближчого Центру зайнятості. Там – подати документи до створеної при Центрі зайнятості Комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї. А саме:

  • заяву про надання фінансової допомоги
  • бізнес-план
  • довідку про несудимість.

До складу Комісії включаються представники центру зайнятості, представники органів соціального захисту населення, органів місцевого самоврядування, територіальних органів ДПС, організацій (об’єднань) роботодавців і профспілок (за згодою).

Комісія розглядає документи і – після засідання – надсилає претенденту на фінансову допомогу письмове повідомлення про прийняте рішення.

Якщо рішення позитивне, людина має створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення.

Відповіді на найпоширеніші запитання щодо програми є на сайті Міністерства соціальної політики: https://www.msp.gov.ua/news/22622.html 

Довідка.

Програму було розроблено спільно зі Світовим банком, у 2016 -2018 рр. вона була успішно пропілотована в низці регіонів і зарекомендувала себе як успішний соціальний проєкт.

Попередня публікаціяВінницькі гімнастки захопили турнір: 20 Золотих на Virtuoz Christmas Cup – 2023
Наступна публікаціяВінницькі Екологи анонсували операцію “Новорічна Ялинка”