Перелік продуктів, дозволених споживати у піст, досить широкий. Можна їсти каші, фрукти, овочі, зелень, олію та навіть іноді їсти рибу та пити вино. Пропонуємо вам кілька варіантів пісних страв, легких у приготуванні, і які урізноманітнять ваше меню.
Овочевий плов на сковороді
Інгредієнти:
- Довгозернистий рис – 2 ст.
- Морква – 2 шт.
- Лук – 1 шт.
- Солодкий перець – 1 шт.
- Овочевий бульйон (як зварити, читайте нижче) – 4 ст.
- Куркума – 1/2 ч. л.
- Коріандр мелений – 1/2 ч. л.
- Сіль – за смаком.
Підготуємо овочі. Очищаємо цибулю і моркву, нарізаємо півкільцями товщиною 2 мм. Солодкий перець нарізаємо соломкою.
Далі обсмажте в глибокій сковороді цибулю до м’якості, в попередньо розігрітій олії. Вона має набути легкого золотистого відтінку. Можна використовувати і широку низьку каструлю з товстим дном.
Додайте перець і моркву, продовжуйте готувати, помішуючи, близько 5-6 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
Тепер додайте рис і змішайте з овочами. Обсмажте рис протягом 2-3 хвилин.
В окремій каструлі підігрійте овочевий бульйон, додайте в нього сіль і спеції. Перемішайте, щоб спеції розчинилися.
Перелийте гарячий бульйон у плов, знову перемішайте всі інгредієнти. Після того, як закипить, поставте вогонь на мінімум, закрийте кришкою і тримайте на невеликому вогні десь з півгодини, доки рис не вбере всю рідину. Вимкніть плиту та дайте настоятися ще 10 хвилин.
За бажанням солодкий перець можна замінити нарізаними слайсами печерицями. Перед подачею посипте плов з овочами свіжою зеленню для прикраси.
Картопляні оладки з овочами
Інгредієнти:
- 3 середніх картоплини;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 1 середній кабачок;
- 2 столові ложки борошна;
- Сіль і перець за смаком;
- Рослинна олія.
Кабачок, моркву, картоплю, моркву, цибулю очистіть і натріть на тертці. Трохи відіжміть овочі, щоб з них вийшов зайвий сік. Додайте борошно, сіль, перець і добре перемішайте.
Розігрійте сковороду з олією на середньому вогні. Формуйте оладки з овочевої маси і акуратно викладайте на сковороду. Смажте до золотистого кольору з обох сторін.
Подавайте картопляні оладки гарячими, можна з додаванням свіжої зелені.
Грецький салат без сиру
Інгредієнти:
- Помідор – 2 шт.
- Огірок – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Оливки – 100 г.
- Олія – 2 ст. л.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Орегано сушений – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений, сіль – за смаком.
Як приготувати грецький салат – наріжте цибулю півкільцями, огірок і помідори поріжте кубиками завширшки близько 1,5 см. З’єднайте все в салатнику, додайте оливки.
Окремо змішайте лимонний сік, оливкову олію, орегано, перець і сіль. Полийте приготовленою заправкою салат, акуратно перемішайте.
Грецький салат добре подавати як самостійну страву або з будь-яким гарніром.
Брюссельська капуста – рецепт на сковороді
500 г капусти промити, помістити в каструлю і залити окропом, посолити за смаком, на великому вогні варити близько 10 хвилин. Каструлю кришкою не закривати. Потім висипати в друшляк. Розігріти олію на сковороді і викласти туди капусту, з якої вже добре стекла вода. Посипати меленим перцем і підсмажити з усіх боків. Перед подачею посипати зеленню або несолодкими сухариками.
У разі сумнівів, яку їжу можна споживати під час посту, пам’ятайте – в цей період рекомендується не їсти м’ясо, молочні вироби і яйця. А ось щодо хліба, відповідь позитивна – можна, якщо він приготований без молочних продуктів і яєць. Олію можна споживати не завжди. Тож якщо ви плануєте готувати плов з овочами в ці дні, просто виключіть етап смаження на маслі. Але головне правило посту — не “їсти” один одного.