Станом на 30 жовтня у Вінниці зафіксовано 209 випадків хвороби Боткіна, з них 29 дітей. Протягом останньої доби у Вінниці підтверджено 7 нових випадків захворювання вірусним гепатитом А.

Про це повідомляє Вінницький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України.

Зазначено, що із загальної кількості випадків (209), 170 мають підтвердження лабораторними дослідженнями. У лікарні перебуває 174 пацієнти. Серед хворих 29 дітей.

За відомостями, серед хворих 23 учні, 8 студентів, 2 вчителі та 3 працівників дошкільних та загальноосвітніх закладів. Крім того, 5 медичних працівників теж заразилися.

Типові симптоми вірусного гепатиту А включають слабкість, підвищення температури, діарею, блювоту та жовтяницю. У випадку виявлення таких симптомів у себе чи близьких, негайно слід звернутися до сімейного лікаря.

Фахівці ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» вживають заходів для обстеження всіх випадків захворювання. Також проводиться аналіз якості води, яку споживають. За період з 17 по 29 жовтня 2023 року було зібрано 262 проби води для лабораторного аналізу.

Станом на 29.10.2023 р. відібрано та проаналізовано 97 проб методом ПЛР для визначення вірусного гепатиту А. Усі вони відповідали вимогам Державних санітарних норм. Крім того, 88 проб було зібрано для бактеріологічних досліджень, з них проаналізовано 49 проб. У 16 з них виявлено невідповідність вимогам якості питної води. Зокрема, 10 проб з водопровідної мережі мали надлишковий вміст ентерококів та загальних коліформ. Ще 6 проб з криниць не відповідали вимогам якості з вмістом кишкової палочки, ентерококів, загальних коліформ та загального мікробного числа.

Продовжується робота з організації та проведення пробовідборів проб питної води. Триває медичне спостереження за особами, які були у контакті в домашніх умовах. Зараз обстежено 54 особи з числа контактних, із них у 3 виявлено імуноглобуліни М до вірусу гепатиту A.

Здійснено лабораторне обстеження методом ІФА продавців на ринках ТК «Привокзальний-1», ТК «Привокзальний-2», «Вишенька». Всього обстежено 114 осіб. У 1 виявлено антитіла до вірусу гепатиту A, у ще 1 випадку результат сумнівний.

Для санітарно-вірусологічного аналізу методом ПЛР було взято 8 змивів з овочів та фруктів на ринках. Вірусу гепатиту A не виявлено.

Епідеміологічне розслідування з використанням лабораторних методів триває.

Щоб уникнути захворювання вірусним гепатитом A, слід дотримуватися таких рекомендацій:

  • Ретельно дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед їжею та після відвідування туалету.
  • Пити тільки кип’ячену воду, кип’ятіння повинно тривати не менше 10 хвилин.
  • Ретельно мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед споживанням.

Уникати самолікування.

Попередня публікаціяМіфи та реальність: які дієти справді допомагають схуднути, а які  не працюють
Наступна публікаціяВінничан запрошують відвідати девʼять екскурсій Поділлям