Мати загиблого Героя Небесної Сотні Максима Шимка подаватиме апеляцію на вирок у справі Майдану. Відео

Зоя Семенівна мати загиблого Героя Небесної Сотні Максима Шимка прокоментувала для журналістів Vinnytsia Press Point, своє бачення справедливості вироку суду, у справі розстрілу протестувальників на Майдані, де розглядали зокрема звинувачення у вбивстві її сина.

Більше як дев’ять років тому, в центрі Києва, розпочалися протести після рішення президента Віктора Януковича відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Насильство з боку правоохоронців проти мирних протестувальників тільки посилило опір та спричинило поширення протестів на інші регіони України. Чотири місяці протистояння між владою та громадянами увійшли в історію як Революція Гідності. 20 лютого 2014 року став вирішальним моментом революції, коли на вулиці Інститутський загинуло 48 протестувальників, а ще 80 було поранено. Це призвело до вибуху гніву і втечі експрезидента Віктора Януковича та його команди з країни.

«Я знала добре, що Дячук (суддя який виносив вирок. прим. ред) стоїть на боці закону. Він не підтримує ні нас, ні беркутівців, він стояв на боці закону», – зазначила Зоя Семенівна.

Також вона розповіла, про загибель Максима Шимка та кулю, які згідно з балістичною експертизою, була випущена з автомата закріпленого за обвинувачуваним Зінченком.

Зоя Семенівна мати загиблого Героя Небесної Сотні Максима Шимка (фото Фенікс медіа)
Зоя Семенівна мати загиблого Героя Небесної Сотні Максима Шимка (фото Фенікс медіа)

«Із того, що нам було відомо, як нам спочатку показували ту справу, то куля спочатку Максимові увійшла в шию і в лопатці застрягла. Тепер вона чогось вийшла рядом. Я не знаю чого. І було, що його вбили, як би, з необачності, він повбивав тих людей на майдані. І за всіх сказали, що не винен, не винен, не винен. А хто то стріляв?

Я ще коли були суди підходила питала його, «Як?, Чому?, Чому мовчите?». А вони мовчать нічого не говорять. І цей адвокат Варфаломєєв там казав, «Він не винен, він не винен». Якщо не винен, якщо не він стріляв, нехай скаже хто. Хто у нього взяв зброю і хто убивав людей. А чого він мовчить. Він є співучасником, найменше що співучасником вбивства.

Хоча чесно кажучи, незрозуміло, як це він не винний. Він був на Майдані ? – був, він стріляв ? – стріляв. Ну як не винен.

Дали йому п’ятнадцять років з них майже одинадцять він уже відсидів за Законом Савченко. І навіть не стало обтяжувальною обставиною те що він зараз в ДНР знаходиться. Він там воює проти наших. Фотки виставляв такі що він крутий воює в ДНР», – каже мати загиблого Героя Небесної Сотні.

За словами Зої Семенівни, вироком вона не задоволена та буде подавати апеляцію.

«Звичайно будем подавати апеляцію. Навіть, якщо треба, вийдемо на міжнародні суди, хай досліджують, хто поміняв ті, що стало що куля рядом лежала, а не була в лопатці застрягла. Одразу так йшло, що других важко було дослідити хто вбив, а тут зразу відомо було що вона в тілі куля. А тепер вже вона чогось рядом. Мене це напружує і я мовчати не буду. Ми будемо всі подавати апеляцію», – каже пані Зоя.

Мати загиблого Героя Небесної Сотні впевнена, що усім українцям потрібне об’єктивне, повне і справедливе рішення і вирок у справах Майдану та незворотність покарання для винних у розстрілі беззбройних мітингувальників. Так само як потрібна незворотність покарання для окупантів, які вчиняють злочини в Україні.

Після восьми років судового розгляду, 18 жовтня винесено вирок п’ятьом колишнім спецпризначенцям “Беркуту”, обвинуваченим у подіях 20 лютого. Проте це не є завершенням судового процесу, оскільки сторони мають намір подати апеляції, йдеться в публікації Тетяни Козак на сайті «Ґрати».

Яке покарання призначив суд обвинуваченим

На судовому процесі обвинуваченого Олега Янишевського було засуджено до довічного позбавлення волі, а Павла Аброськіна та Сергія Зінченка — до 15 років за масові вбивства беззбройних громадян (частина 2 статті 365, пункти 1, 5, 12 частини 2 статті 115, частина 2 статті 15 Кримінального кодексу). Олега Янишевського також засудили за вбивство через необережність (частина 1 статті 119 КК) та нанесення тяжкого або середнього ушкодження через необережність (стаття 128 КК). Щодо інших обвинувачень їх виправдали.

Олександра Маринченка засудили до 5 років позбавлення волі за перевищення службових повноважень (частина 2, статті 365 Кримінального кодексу). За інші обвинувачення його виправдали.

Суд розглядав події, що сталися 20 лютого. Вранці о 5:30 розпочалася стрільба в бік правоохоронців. Хто саме стріляв, суд не встановив, але відомо, що постріли здійснювалися з території, де перебували активісти Майдану. Стрілянина призвела до панічного відступу внутрішніх військ, які не використовували зброю при відході. Спецпризначенці “Беркуту” прикривали евакуацію.

Розстріл активістів “Беркутом” розпочався о 9:17. Суд визнав, що “Беркут” не мав законних підстав для використання зброї. За визначенням суду, це було “незаконним, умисним вбивством мітингувальників без обґрунтованих причин, недискримінаційним і навмисним застосуванням зброї”.

Суддя Дячук наголошує, що судовий процес не завжди може задовольнити всі сторони, оскільки судова система базується на кримінальному законодавстві, а не моралі. Справедливість, на думку судді, полягає в покаранні за злочин, доведений на суді.

Більше про вирок можна дізнатись з матеріалів журналістів:

Адвокатська дорадча група –  тут., видання «Новинарня» – тут та видання «Ґрати» – тут.

Більше про Героя Небесної Сотні Максима Шимка можна дізнатись з матеріалу Фенікс медіа – тут.

Попередня публікаціяНа годину назад: коли цьогоріч будемо переходити на зимовий час?
Наступна публікаціяУ Вінниці відбулося засідання Конгресу місцевих влад за участю представників Офісу Президента, депутатів та місцевої влади