Для того щоб зберегти медичну історію родини та визначити, які хвороби можуть передаватися від одного покоління до іншого, важливо зібрати інформацію про хвороби принаймні трьох поколінь: діти, брати, сестри, батьки, дядьки, тітки, племінники, племінниці, кузени, кузини, бабусі та дідусі.

Про це повідомляє Бережи себе.

Зазвичай родини поділяють не лише генетичну спадщину, але й схожий стиль та умови життя. Ця інформація може допомогти зрозуміти, які медичні проблеми є характерними для даної сім’ї.

Серед найпоширеніших спадкових хвороб у родинній історії важливо відзначити:

  • Серцево-судинні захворювання.
  • Деякі типи раку.
  • Діабет 2-го типу.
  • Рідкісні захворювання, які спричинюються мутаціями в конкретних генах, такі як муковісцидоз чи серповидно-клітинна анемія. Більшість інших хвороб мають генетичні та зовнішні чинники.

Однак не слід припускати, що ви обов’язково захворієте, якщо в сім’ї вже були випадки певних хвороб. Важливо розуміти ризик і вчасно проходити медичні обстеження, а також коригувати стиль життя, щоб мінімізувати ймовірність хвороби.

Інформація про спадкові хвороби часто передається від старших членів родини. Однак, є також інші симптоми та маркери, на які лікарі звертають увагу.

Лікар Юрій Степановський, доцент кафедри педіатрії, імунології, інфекційних та рідкісних захворювань Міжнародного європейського університету, зауважує, що деякі хвороби можуть проявитися у дітей вже у ранньому віці, натякаючи на генетичне походження. Також важливо враховувати стать дитини, оскільки певні стани характерні лише для чоловіків чи жінок.

Лабораторійні генетичні тести зараз доступні в комерційних лабораторіях, але їх слід робити тільки за медичними показаннями. Важливо уникати зайвого стресу та переживань, оскільки результати тестів можуть породити безліч запитань, на які складно дати відповіді. Також існує неонатальний скринінг, але це не генетичний тест, тому його результати можуть потребувати подальшої перевірки.

Попередня публікаціяБійці двох механізованих бригад надіслали подяку вінничанам за FPV- дрони. Відео
Наступна публікаціяВідома міжнародна компанія вимагає від вінницького сайту спростування недостовірної інформації