Немає потреби розписувати, як сильно ми, українці, любимо борщ, а ось натирати овочі та довго стояти біля плити — не дуже. Заправку для борщу на зиму можна приготувати заздалегідь, причому одразу цілих 12 літрів.
Для приготування вам знадобиться:
5 кг буряка
3 кг моркви
2 кг 500 г цибулі ріпчастої
1 л 500 мл рослинної олії
1 кг томатної пасти
5 літри води
10 ст. л. солі
10 ст. л. цукру
75 горошин перцю
25 лаврових листів
30 зубчиків часнику
30 ст. л. оцту столового 9%
5 кг буряка та 3 кг моркви помийте, почистьте і наріжте соломкою або натріть на крупній терці (як вам більше до вподоби). 2 кг 500 г цибулі поріжте кубиками. У велику каструлю з товстим дном налийте 1 л 500 мл рослинної олії та розігрійте. До каструлі додайте всі овочі (буряк, моркву, цибулю) і тушкуйте 15 хв.
До тушкованих овочів додайте 1 кг томатної пасти, перемішайте і тушкуйте ще 5 хв. Далі обережно влийте в каструлю 5 л води, додайте туди також 10 ст. л. солі, 10 ст. л. цукру, 75 горошин перцю, 25 лаврових листків і перемішайте. Тушкуйте ще 10 хв, помішуючи. А тим часом простерилізуйте банки та кришки.
Через 10 хв у каструлю додайте 30 подрібнених зубчиків часнику і 30 ст. л. оцту 9%, перемішайте. Тушкуйте ще 5 хв.
Готову заправку розкладіть по стерилізованим банкам та міцно закрутіть кришками. Зберігайте банки у прохолодному, темному місці.