Цю страву ми звикли купувати на вулиці у спеціальних наметах, але свіжість та якість інгредієнтів викликають сумніви. Приготувати смачну шаурму з доступних інгредієнтів у домашніх умовах нескладно: вона складається з вірменського лаваша, м’яса і свіжих овочів. У ній немає ніяких консервантів і шкідливих продуктів, тому цю їжу  можна споживати не тільки дорослим, а і давати на перекус у школу й дітям.

Головні компоненти начинки – м’ясо й спеції! Але окрім них у шаурму кладуть помідори, цибулю, перець, солоні чи мариновані огірки, капусту, листя салату, гриби, кукурудзу, корейську моркву…. Гриби, до речі, можна використовувати як мариновані, так і підсмажені із цибулькою. Якихось чітких правил тут не існує, ви можете покласти все, що вам подобається. А ще використовуйте зелень: кріп, кінзу, базилік, петрушку.

А тепер найголовніше —правильно вибрати лаваш, який обов’язково має бути свіжим. Якщо він бодай трішки підсохнув, то для приготування цієї страви не підходить, оскільки його важко буде згорнути без тріщин і розривів.

Лаваш придбали, тож до роботи.

Для того, щоб ваша шаурма вийшла соковитою та м’якою, м’ясо обов’язково необхідно попередньо замаринувати. Підійдуть лимонний сік, кефір, несолодкий йогурт, оливкова олія, соєвий соус… Будь-який найпростіший маринад зробить навіть жорстке м’ясце ніжним та смачним.

Тож необхідно правильно його приготувати.

Після того, як м’ясо кілька годин помаринувалося, злегка обсушіть його від вологи паперовим рушником та підсмажте. Найкраще використовувати для цього чавунну сковорідку. Свинину та яловичину слід смажити на добре прогрітій практично сухій сковорідці, постійно помішуючи до рум’яної скоринки. А ось куряче та індичаче філе – із додаванням маринаду, в якому м’ясо й маринувалися.

Наприкінці смаження можна додати трішки французької чи дижонської гірчиці. Завдяки такій технології ваша грудка, яка пісна та сухувата, стане дуже соковитою.

А тим часом готуємо соус для начинки:

Для цього можна використовувати сметану, сир (твердий або вершковий), майонез, часниковий або сметанний соус, кетчуп, гірчицю тощо.

Для любителів гостренького найсмачнішою буде шаурма з часниковим соусом, на приготувати якого витратите всього кілька хвилин: для цього необхідно змішати сметану з часником і солоним огірком і подрібнити до однорідності на брендері.

А далі викладаємо начинку  — і згортаємо-пеленаємо нашу шаурму так,  аби з неї не витікав м’ясний та овочевий соки.

Розгорніть лист лаваша на столі і від краю відступіть кілька сантиметрів. Першим шаром завжди викладаються овочі: морква, огірки, капуста, що завгодно, окрім помідорів, їх краще викладати на м’ясо. Потім покладіть листя салату чи подрібнену зелень, а на нього – м’ясо. Полийте приготовленим раніше соусом. Далі черга за додатковими компонентами на кшталт консервованої кукурудзи, горошку чи грибів. Зверху все щедро притрушується тертим сиром.

Начинку слід накрити спочатку короткою частиною лаваша, потім зігнути по краях бокові частини і наприкінці у кілька обертів згорнути рулет.

Вже готову заготовку слід злегка обсмажити на сухій сковорідці з обох боків.

Звісно, що краще використовувати сковорідку-гриль, яка зробить на шаурмі апетитні смугасті підпалини. Проте, якщо такого кухонного начиння у вас немає, можна скористатися і чавунною. Зверху бажано розташувати якийсь вантаж. Підійде навіть банка з водою, встановлена зверху на кухонну дощечку.

Вогонь слід робити помірний, щоб всі складові встигли добряче прогрітися всередині й розплавився сир. Якщо ж смажити шаурму на сильному вогні, то лаваш швидко підгорить, а всередині начинка залишиться холодною. Вдома подавайте одразу ж «з пилу-жару».

А для перекусу на роботі, наріжте готову страву на шматочки і розігрієте кілька хвилин у мікрохвильовці. Повірте, це буде однаково смачно.

Попередня публікаціяРосіяни не повернули позиції біля Кліщіївки і вибити оборонців під Мар’їнкою
Наступна публікаціяПідготовка до зими: у Вінниці за деякими адресами відключать світло та воду