Муніципальна програма “Здоров’я вінничан” надає можливість мешканцям Вінницької територіальної громади, включаючи осіб зі статусом ВПО, отримувати вакцинацію проти грипу зі знижкою 50% від загальної вартості.

Дітям, які перебувають під опікою держави і дітям з інвалідністю, щеплення проводять безкоштовно.

Щоб отримати щеплення від грипу, громадяни можуть звертатися до центрів первинної медико-санітарної допомоги міста після попереднього огляду сімейним лікарем. Програма реалізується в рамках ініціативи “Вінничани важливі”.

У департаменті охорони здоров’я зазначають, що можуть вакцинуватися як дорослі, так і діти віком від 6 місяців, якщо вони не мають медичних протипоказань до щеплень. Дітям до 9 років, які раніше не отримували вакцинацію від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання на грип, рекомендується провести дві дози вакцини з інтервалом в один місяць, тоді як усім іншим дорослим і дітям – одну дозу. Імунітет після вакцинації розвивається впродовж кількох тижнів, і зазвичай за два тижні після щеплення можна розраховувати на захист.

Фахівці департаменту охорони здоров’я ВМР рекомендують першочергово вакцинуватися таким категоріям громадян:
  • Медичним працівникам, які мають підвищений ризик захворювання на грип через особливості своєї професії.
  • Вагітним жінкам, оскільки грип може мати серйозні наслідки для них та їхніх дітей, і вакцинація безпечна на всіх етапах вагітності.
  • Особам літнього віку, імунітет яких із віком стає менш ефективним у боротьбі з грипом, який може мати серйозні наслідки для осіб старше 65 років.
  • Пацієнтам із хронічними захворюваннями, оскільки присутність хронічних недуг збільшує ризик ускладнень при грипі.
  • Вчителям, соціальним працівникам та іншим особам, які працюють в місцях скупчення людей.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради, Олександр Шиш, підкреслює, що вакцинація не є гарантією 100% захисту від грипу, але вакциновані особи легше переносять захворювання. Також важливо розуміти, що лікування грипу антибіотиками є неефективним відповідно до клінічних протоколів.

Для отримання вакцинації, громадяни можуть звертатися до центрів первинної медико-санітарної допомоги міста протягом робочих днів з 09:00 до 17:30 годин.

Попередня публікаціяКолективи вінницьких лікарень готуються вийти на протест проти раптового звільнення їх керівників
Наступна публікаціяУ Вінниці відбулось мирне зібрання «Наші податки на ЗСУ». Відео