Хто куштуватиме цей прозорий, бурштиновий за кольором десерт, ніколи не здогадається, що це звичайнісіньке гарбузове варення. Такий смаколик взимку врятує всіх від будь-якої застуди, бо ж містить багато вітамінів. І якщо у вас, як і у мене цьогоріч рясно вродили гарбузи, пропоную цей простий рецепт. Із такого варення можна згодом приготувати солодке желе або, додавши крохмаль, зробити заготовку-начинку для випічки. Або ж просто намащувати його на хрумкі тости і подавати до чаювання.
Для приготування варення оберіть сорт гарбуза, що має яскраво-помаранчеву м’якоть. Тоді ваш десерт буде ще солодшим і красиво виглядатиме в банці. Смак варення з гарбуза безпосередньо залежить від цитрусів. Тому, якщо ви хочете приготувати десерт із вишуканою кислинкою, необхідно обрати кислі апельсини. І навпаки — цукрові єгипетські помаранчі надають варенню більш солодшого смаку.
Спочатку готуємо сироп. Для цього в каструлю висипаємо кілограм цукру та вливаємо 250 грамів води. Розмішуємо й залишаємо на невеликому вогні до повного розчинення крупинок цукру. Сироп має повільно кипіти. А тим часом вимийте гарбуз, очистіть його від шкіри й насіння та наріжте один кілограм м’якоті кубиками 2Х2 см.
Лимон та апельсин помийте, облийте окропом. Лимон наріжте невеликими кубиками разом із шкіркою, апельсин подрібніть у блендері. У киплячий сироп висипте гарбуз та масу з цитрусових. Ретельно перемішайте та залиште варитися на повільному вогні близько години. Сироп стане рідшим, а шматочки гарбуза стануть прозорими.
Гаряче гарбузове варення можна закатати в стерилізовані банки, а можна перекласти в чисту суху тару, охолодити, накрити пергаментом і зберігати в холодильнику.