Сьогодні в православній церкві відзначається важливе свято – Преображення Господнє. Це особливий день, пов’язаний зі значущими подіями в житті Ісуса Христа.

Преображення Господнє представляє собою момент, коли Ісус Христос на горі Фавор показав свою божественну славу перед трьома апостолами під час їхньої молитви. В Євангеліях описано, як обличчя Ісуса засяяло подібно сонцю, а його одяг став білим, немов світло.

19 серпня щороку віряни східних православних церков об’єднуються для святкування Яблуневого Спасу або Преображення Господнього. Це свято є особливим у християнському світі вже з 4-го століття н.е. Це одне з найважливіших свят після Двунадесятих свят. Його відзначають як день Преображення Господа Ісуса Христа та виражають подяку Богу за обідні плоди. Святкування Яблуневого Спасу відбувається під час Успенського посту. На відміну від інших постів, 19 серпня дозволяється споживати вино та рибу.

У римо-католицькій церкві Преображення Господнє відзначається 6 серпня, і це свято було запроваджено Папою Каллікстом Третім у 1457 році.

Свято має декілька назв, серед яких – Яблуневий Спас, Преображення Господнє, Другий Спас і Великий Спас.

Яблучний Спас – обряди та передбачення

Яблучний Спас відзначається з багатством прикмет і обрядів. Це день, коли природа переходить від літа до осені та зими, і, відповідно, ночі стають прохолоднішими. Поширена народна мудрість стверджує: “Яблучний Спас – літо від нас покинув”.

Також вважається, що погода на 19 серпня передбачає, якою буде погода на Покрову 14 жовтня.

Якщо на Яблучний Спас спекотно, то січневий сніг буде незначний, а дощ вказує на багатий сніг.

Колись вірили, що якщо фрукти в саду вже згнили й не дожили до Яблучного Спасу, це передвіщає складний рік.

Ті, кого ви змогли пригостити на цей день, допоможуть протягом року, а гілочка дерева, облита освяченою водою і поміщена в офіс, збереже від зради й нещирості серед колег.

Традиційно на Яблучний Спас роздають дрібні монети бідним, а напередодні дня варто готувати різноманітні страви й подарунки для тих, хто важко живе. Ця обрядова дія обіцяє благодать для всієї родини.

Люди також вірили, що для збагачення бажань можна спожити освячене в церкві яблуко й з’їсти його, обпливши медом.

Попередня публікаціяГороскоп на суботу, 19 серпня, для кожного знаку зодіаку
Наступна публікаціяВінничан запрошують на благодійний захід “Україна в серці живе” в музей М. Коцюбинського