Від фронту до серця: у військового з Вінниччини виявили камʼяний уламок

унікальна операція
унікальна операція

Кардіохірурги київського інституту імені Амосова успішно провели унікальну операцію військовому з Вінниччини Олександру і дістали кам’яний уламок із серця.

Про це розповів голова Вінницької обласної ради Вячеслав Соколовий.

Хірургічну бригаду очолив директор  Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова Василь Лазоришинець. Це перша подібна операція, оскільки  фахівці раніше мали справу тільки з металевими, скляними та пластиковими уламками. Утім, війна внесла свої корективи і в медичну справу.


«Тому ще з 2014 року разом із військовими хірургами та фахівцями Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова  ми розробили спеціальні неодимові магніти. Їх які застосовують для того, щоб знаходити і видаляти металеві уламки в разі ураження грудної клітки та серця. Але, як бачите, маємо справу не тільки з пораненнями металевими уламкам
и»– говорить провідний кардіохірург.

Військовий розповів, що одержав важке поранення рік тому, але травма стосувалася голови. Після лікування і повернення на фронт, він став відчувати тягу у руці та нозі, а також почалися проблеми з диханням та болі у спині. При діагностиці методом комп’ютерної томографії було виявлено, що у нього поранення серця, але сам військовий навіть не здогадувався про це. Зараз Олександра вже виписали з лікарні і його життю не загрожує небезпека.

Попередня публікаціяЮний вінничанин Данило та його команда плетуть браслети для підтримки українських військових
Наступна публікація«Палаци Потоцьких та загадкові міста-поліси»: досліджуйте історію та архітектуру разом з офісом туризму Вінниці