Деруни, драники або тертюхи — оладки з тертої картоплі, яєць і борошна. Туди додають трохи цибулі, часнику, спеції і традиційно смажать на рослинній олії. Найсмачніші деруни смакують гарячими, щойно із сковорідки, коли ще хрусткі. А якщо додати сметанки або підливки…Ммммм…. Смакота.
Зазвичай для приготування дерунів картоплю труть на тертці. Той, хто робив це на великий гурт, чи навіть на маленьку компанію, чудово знає, наскільки це непроста справа. Однак чимало господинь перебивають картоплю з цибулею в блендері, або перекручують на м’ясорубці. Вжух і готово! Проте, якщо ви хочете відчути справжній смак дерунів, не полінуйтеся і все ж натріть картоплю на тертушці.
Для приготування вам знадобиться:
—картопля – 1 кг,
—яйця – 2 шт,
—цибуля – 2 шт,
—борошно – 2 ст л,
—олія для смаження,
—сіль, перець мелений.
Овочі очищаємо і тремо на тертці. Доречно чергувати картоплю та цибулю, так як цибулеве пюре запобігає потемнінню вже натертої картоплі. Зайву рідину зливаємо, можна відтиснути руками, але не дуже сильно, щоб деруни не вийшли надто сухими. До натертих овочів додаємо борошно, яйця, сіль, перець і перемішуємо до однорідної маси. На добре розігріту сковорідку наливаємо олію і столовою ложкою викладаємо картопляне тісто, дотримуючись відстані між ними. Обсмажуємо на середньому вогні з двох боків до золотавої скоринки.
Готові деруни викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
Проте деруни люблять експерименти. Тому часто господині кладуть ще й начинку. Яку? А то уже що забажаєте — м’ясний чи рибний фарш, капусту тушковані або гриби. Експериментуйте. У вас все вдасться.