Під час свого візиту до Вінниці, Перша леді України Олена Зеленська приєдналася до виїзного засідання Ради безбар’єрності, яке очолював Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Спочатку Олена Зеленська відвідала Меморіал пам’яті загиблих від ракетного удару по центру міста, який стався 14 липня 2022 року. У той трагічний день російська атака забрала життя 29 дітей і дорослих. Меморіал представляє собою голубів з іменами загиблих, оточених 29 сакурами.

Також Олена Зеленська відвідала спортивний комплекс, де відновили 25-метровий басейн, який п’ять років не працював. Його перетворили на інклюзивний, додавши пандуси, ліфт і підіймач для людей з інвалідністю. Також, тут проходять реабілітацію після поранень військові.

У рамках візиту, перша леді разом з Прем’єр-міністром Шмигалем та міністром охорони здоров’я Ляшком відвідала реабілітаційний відділ центру “Recovery”. У центрі презентували новий функціонал, що дозволяє обліковувати інформацію про реабілітаційну допомогу в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Олена Зеленська підкреслила важливість швидких змін та розвитку медичної системи для надання допомоги пораненим під час війни. Вона закликала продовжувати зусилля для рятування життів та покращення умов реабілітації після травматичних подій.

Перехід до електронного документування в реабілітації стає новим інноваційним підходом у ветеранській політиці, який має на меті забезпечити зручність та доступність послуг для пацієнтів. Про це заявив Денис Шмигаль під час своєї робочої поїздки до Вінниці. Планується впровадити електронне документування в усіх закладах, де отримують реабілітаційну допомогу ветерани.

Таке інноваційне електронне документування реабілітації було розроблено у рамках проекту «Реабілітація травм війни в Україні», який підтримали Швейцарія, Європейський Союз та Nova Ukraine.

Перша леді Олена Зеленська також прийняла участь у виїзному засіданні Ради безбар’єрності, де відзначили значущість роботи з реабілітації для військових, які потребують протезування. Олена Зеленська акцентувала на необхідності зробити всю країну безбар’єрною, не лише фізично, а й ментально, щоб всі громадяни мали рівні можливості та доступність до послуг та інфраструктури.

Міністерство у справах ветеранів презентувало проект “Розвиток спорту для ветеранів”, зорієнтований на залучення ветеранів та членів їхніх родин до активного способу життя. Проект передбачає створення умов для самостійного голосування виборців із порушеннями здоров’я під час повоєнного відновлення, який представила Центральна виборча комісія.

Олена Зеленська також звернула увагу на грантовий конкурс від Українського ветеранського фонду, який надає безповоротну фінансову підтримку ветеранам та їх сім’ям для розвитку бізнесу. Проекти переможців конкурсу охарактеризувала як наполегливі та надійні, давши їм підтримку та впевненість у їхній успішності.

За словами першої леді, проекти грантового конкурсу показують міцність духу та наполегливість ветеранів, які не зупинилися навіть після пережитих випробувань, а знайшли силу будувати майбутнє. Вона висловила впевненість, що бізнес, який вони створять, буде надійним та людяним, як самі автори проектів.
На один проект надається фінансування від 500 тис. до 3 млн грн.
Наступний конкурс грантів від Українського ветеранського фонду розпочнеться 28 липня поточного року.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці до Дня Української Державності відбулось урочисте підняття Прапора. Фото+відео
Наступна публікаціяУ Вінниці розпочалось унікальне навчання помічників дитини для послуги «Супровід під час інклюзивного навчання»