Сезон кавунів і динь у розпалі, бо розпочався він в Україні ще наприкінці червня. Але зазвичай люди не купують їх активно, адже впевнені, що ранні сорти переповнені нітратами, і можна заробити купу болячок замість гастрономічного задоволення. Але чи справді ранні кавуни та дині такі небезпечні?
Відповідь дав доктор Комаровський на своєму YouTube-каналі.
Що буде, якщо з’їсти раннього кавуна
Для того, щоб виростити кавуна чи диню, потрібно 80-90 сонячних днів. Кліматичне різноманіття планети Земля дозволяє це робити незалежно від сезону в Україні.
Тобто навіть взимку на прилавках магазинів можна знайти баштанні, але звичайно вирощені та привезені за кордоном, там, де сонце світить цілий рік.
Найпоширеніший міф про ранні кавуни та дині – це те, що вони переповнені нітратами. Проте, за словами Комаровського, сьогодні немає жодної рослини, яка не мала б нітратів. Адже в різних формах їх застосовують у добривах для овочів і фруктів.
Саме тому організм сучасної людини адаптувався до споживання нітратів у невеликих дозах, і таким чином вони не становлять жодної загрози.
Експерт також зазначає, що найбільше нітрати проявляються під дією високих температур. Але кавуни та дині ніхто не смажить. Ба більше – найвищий рівень нітратів спостерігається у шкірці баштанних, а м’якуш майже не містить їх.
Якщо хочете обрати найкорисніший кавун без нітратів, обов’язково беріть повністю дозрілу ягоду. У ній всі нітрати вже засвоїлися та не зможуть нашкодити. Якщо кавун буде зеленим, нітратів у ньому буде більше, від чого, до речі, змінюється й смак.
Як вибрати стиглий кавун
- Плід повинен бути темно-зеленого кольору, а особливо його смуги. Якщо вони яскраві, це означає, що кавун ще не дозрів.
- Стебло кавуна повинне бути сухим і жовто-коричневим. Зелене стебло може говорити про те, що й сам кавун також зелений.
- Постукайте по шкірці. Якщо плід звучить глухо, у ньому більше води та, ймовірно, він стиглий.
- Шукайте кавун круглої та рівної форми, а не овальний. Круглі плоди солодші, а овальні – водянисті та менш ароматні.
- Сухі плями та прожилки на кавуні свідчать про те, що він дуже солодкий. Через цю “павутинку” з прожилок просочується сік і цукор.