У кожної родини існує свій улюблений рецепт борщу, що бережуть і передають від бабусі внучці. Ми із задоволенням поділимося з вами справжнім скарбом — рецептом українського борщу родом з Вінниччини. Це навариста страва — ціла палітра з ароматів, смаків і текстур. Соковиті свинячі реберця, сало з часником, запашна піджарка. Постав ложку — буде стояти, настільки борщ густий. А одна маленька хитрість додасть страві насичений бордовий колір.
Інгредієнти
Вода: 3 л
Свинячі ребра: 700 г
Капуста білокачанна: 0,5 шт.
Картопля: 3 шт.
Буряк: 1 шт.
Морква: 1 шт.
Цибуля: 1 шт.
Яблуко: 1 шт.
Томатна паста: 2-3 ст. л.
Помідор: 2 шт.
Квасоля: 0,5 скл.
Перець духмяний: 3-4 шт.
Лавровий лист: 2 шт.
Чорний перець (мелений): 0,5 ч. л.
Цукор: 1 ст. л.
Пшеничне борошно: 1 ст. л.
Сіль: 1 ст. л.
Соняшникова олія: 4 ст. л.
Сало: 80 г
Часник: 2 зуб.
Кріп: 1 пуч.
Петрушка: 1 пуч.
Сметана: за смаком
Як приготувати Як приготувати борщ по-вінницьки
Попередньо замочіть білу квасолю на ніч (8-10 годин) в холодній воді. З ранку відваріть до готовності протягом 1-1,5 годин і відкладіть в сторону.
Помістіть в каструлю реберця, залийте водою і варіть 10-15 хвилин. Злийте перший бульйон, залийте чисту воду, додайте горошини запашного перцю, лавровий лист і сіль. Варіть під кришкою до готовності 1,5 години.
Дістаньте реберця, відокремте м’ясо від кістки і поверніть його в бульйон. Додайте половину сирих буряків, нарізаною соломкою, і зелене яблуко цілком. Потім додайте нарізану кубиками картоплю і варіть до напівготовності 10 хвилин.
Бланшируйте помідори і зніміть шкіру. Наріжте невеликими шматочками.
Обсмажте на рослинному маслі дрібно порізану цибулю і нарізану соломкою моркву. Додайте борошно, кілька хвилин пасеруйте, помішуючи. Посоліть і додайте помідори.
Піджарку пересипте в борщ, додайте квасолю, перемішайте і варіть під кришкою 10 хвилин.
Обсмажте на олії другу половину буряків, нарізаною соломкою. Додайте столову ложку цукру, карамелізируйте. Додайте томатну пасту, смажте кілька хвилин і влийте два ополоника м’ясного бульйону. Дістаньте з борщу яблуко, додайте цукрову піджарку і добре перемішайте.
Подрібнене сало перебити в блендері з двома зубчиками часнику і нарізаним кропом. Додайте в борщ після буряку і варіть 10 хвилин.
Закиньте в каструлю нашинковану капусту, посоліть, поперчіть і варіть без кришки близько 10 хв. Зніміть каструлю з вогню і накрийте кришкою. Борщ готовий.
Перед подачею посипте нашаткованою петрушкою і додайте сметану.
Нарешті-то можна приступити до дегустування запашної страви. Чарочка виноградної наливки і бутерброд із чорного хліба з тонкими скибками домашнього слабосоленого оселедця будуть як не можна до речі. Спробуйте і напишіть ваші враження. А також поділіться рецептами вашого улюбленого борщу. Приємного апетиту!