У кожної родини існує свій улюблений рецепт борщу, що бережуть і передають від бабусі внучці.  Ми із задоволенням поділимося з вами справжнім скарбом — рецептом українського борщу родом з Вінниччини. Це навариста страва — ціла палітра з ароматів, смаків і текстур. Соковиті свинячі реберця, сало з часником, запашна піджарка. Постав ложку — буде стояти, настільки борщ густий. А одна маленька хитрість додасть страві насичений бордовий колір.

Інгредієнти

Вода: 3 л

Свинячі ребра: 700 г

Капуста білокачанна: 0,5 шт.

Картопля: 3 шт.

Буряк: 1 шт.

Морква: 1 шт.

Цибуля: 1 шт.

Яблуко: 1 шт.

Томатна паста: 2-3 ст. л.

Помідор: 2 шт.

Квасоля: 0,5 скл.

Перець духмяний: 3-4 шт.

Лавровий лист: 2 шт.

Чорний перець (мелений): 0,5 ч. л.

Цукор: 1 ст. л.

Пшеничне борошно: 1 ст. л.

Сіль: 1 ст. л.

Соняшникова олія: 4 ст. л.

Сало: 80 г

Часник: 2 зуб.

Кріп: 1 пуч.

Петрушка: 1 пуч.

Сметана: за смаком

Як приготувати Як приготувати борщ по-вінницьки

Попередньо замочіть білу квасолю на ніч (8-10 годин) в холодній воді. З ранку відваріть до готовності протягом 1-1,5 годин і відкладіть в сторону.

Помістіть в каструлю реберця, залийте водою і варіть 10-15 хвилин. Злийте перший бульйон, залийте чисту воду, додайте горошини запашного перцю, лавровий лист і сіль. Варіть під кришкою до готовності 1,5 години.

Дістаньте реберця, відокремте м’ясо від кістки і поверніть його в бульйон. Додайте половину сирих буряків, нарізаною соломкою, і зелене яблуко цілком. Потім додайте нарізану кубиками картоплю і варіть до напівготовності 10 хвилин.

Бланшируйте помідори і зніміть шкіру. Наріжте невеликими шматочками.

Обсмажте на рослинному маслі дрібно порізану цибулю і нарізану соломкою моркву. Додайте борошно, кілька хвилин пасеруйте, помішуючи. Посоліть і додайте помідори.

Піджарку пересипте в борщ, додайте квасолю, перемішайте і варіть під кришкою 10 хвилин.

Обсмажте на олії другу половину буряків, нарізаною соломкою. Додайте столову ложку цукру, карамелізируйте. Додайте томатну пасту, смажте кілька хвилин і влийте два ополоника м’ясного бульйону. Дістаньте з борщу яблуко, додайте цукрову піджарку і добре перемішайте.

Подрібнене сало перебити в блендері з двома зубчиками часнику і нарізаним кропом. Додайте в борщ після буряку і варіть 10 хвилин.

Закиньте в каструлю нашинковану капусту, посоліть, поперчіть і варіть без кришки близько 10 хв. Зніміть каструлю з вогню і накрийте кришкою. Борщ готовий.

Перед подачею посипте нашаткованою петрушкою і додайте сметану.

Нарешті-то можна приступити до дегустування запашної страви. Чарочка виноградної наливки і бутерброд із чорного хліба з тонкими скибками домашнього слабосоленого оселедця будуть як не можна до речі. Спробуйте і напишіть ваші враження. А також поділіться рецептами вашого улюбленого борщу. Приємного апетиту!

Попередня публікаціяЯк не слід лікувати вітрянку та які ускладнення можуть виникнути
Наступна публікаціяВінниця перша в Україні облаштувала двері бомбосховищ системою автоматичного відкривання