У Вінницький обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп крові для формування відповідних запасів.

Про це повідомляє Вінницький обласний центр служби крові на своїй Facebook-сторінці.

У центрі повідомили, що в Україні донором крові може бути здорова повнолітня людина вагою від 50 кілограмів. Рівень гемоглобіну у жінок має досягати 125 г/л, у чоловіків — 135 г/л.

До абсолютних протипоказань належать:

– серцево-судинні захворювання, крім повністю вилікуваних вроджених патологій;
– серйозні захворювання центральної нервової системи в анамнезі;
– цукровий діабет та інші ендокринні захворювання;
– хронічні захворювання органів дихальної, травної та сечостатевої систем;
– інфекційні хвороби.

Тимчасовим протипоказанням до донорства є вживання більшості медикаментів. Також після тих чи інших захворювань або маніпуляцій перед здачею крові слід витримати інтервал:

– інфекційні хвороби — від 2 тижнів після одужання (ГРЗ, грип) до 3 років (малярія);
– незначні оперативні втручання (наприклад, видалення зуба) — 1 тиждень після процедури (за умови, якщо процедура пройшла без ускладнень;
– значні оперативні втручання, татуювання та пірсинг — 6 місяців (або 4, якщо результат NAT-тесту на гепатит С негативний);
– вакцинація — від 2 тижнів (вакцини проти COVID-19) до 1 року (щеплення від сказу після контакту з джерелом зараження); у разі вакцинації анатоксинами та щеплення від гепатиту й енцефаліту відсторонення не потрібне;
– вагітність — 6 місяців після пологів або переривання вагітності.

Як донору підготуватися до здачі крові?

За словами фахівців центру, кров здають у першій половині дня. Перед цим варто виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися. За 48 годин до донації не слід вживати алкоголю та медикаментів.

Протягом доби, перед здачею крові, варто дотримуватися нескладної дієти, відмовившись від:

– молочних продуктів;
– яєць;
– жирного м’яса, ковбас, копчених виробів;
– снеків і фастфуду;
– жирних солодощів.

Основу меню мають складати вуглеводи — каші, макарони, картопля (печена або варена), хліб. Жири краще вживати лише рослинні, м’ясо та рибу — нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.

Зранку перед донацією потрібно легко поснідати (кашею на воді та солодким чаєм з печивом). Каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.

Від куріння варто утримуватися 2 години перед здачею крові і 2 години після. Після донації, за можливості, уникати суттєвих фізичних навантажень та алкоголю протягом 12 годин. Також потрібно вдосталь їсти і пити побільше рідини.

Забір крові у Центрі відбувається з понеділка по п’ятницю (з 8:00 до 15:00) та щосуботи (з 8:00 до 13:00).

Контактні телефони: +38 0432 551 575 та +38 067 492 00 34.

Попередня публікаціяКатання на військовому баггі, куліш та футбольне свято. На Вінниччині відбувся благодійний фестиваль
Наступна публікаціяУ Вінниці на перетині вулиць Зодчих та Пирогова від завтра  відновлять рух автомобілів