У Вінниці відбувся “кривавий” перформанс проекту «War & Peace». Відео

9 червня в «Галерея ХХІ» художник Олександр Нікітюк презентував  авторський експозиційний проект — «War & Peace».

На відкритті експозиції проекту митець занурив публіку у відчуття. Червона фарба на білому тлі, в зображенні будинків і людей, в розірваному малюнку і сам митець, чи то філософ обличчям якого ллється червона фарба.

«Хотів сказати, що не потрібно нам війн, не потрібно руйнувань, але вони все одно відбуваються. І про це ця виставка. Ми маємо замислитись, чи впливає філософська, гуманітарна думка на суспільство, на наші дії, на наші бажання. Або це ми можемо впливати самі не те щоб навколо не було війн», – підсумував перформанс художник.

За концепцією проекту, в часи коли триває повномасштабна війна майже кожен з нас ставив собі питання:

«Як це стало можливим в ХХІ сторіччі? Невже людство й дотепер не дозріло до можливості мирного співіснування?»

Але озираючись в історію, розуміємо, що історія людства є історією війн та насильства. Війни були притаманні для усіх людських цивілізацій і усіх форм економічних відносин, що існували та існують на землі.

За підрахунками дослідників Weslean College (Веслін коледжу), починаючи з 3600 року до нашої ери у світі відбулося приблизно 14600 війн, в результаті яких загинуло понад 3 мільярди осіб.

Паралельно мілітарній історії відбувалась поступова еволюція гуманітарної філософської думки. Проблеми війни і миру завжди хвилювали багатьох мислителів усіх часів і народів.

Але жодна прогресивна гуманітарна концепція, на жаль, не завадила виникненню нових війн в сьогоденні. Війн, хоч технічно і технологічно модернізованих, але по суті таких самих примітивних, дикунських як в давнину.

Проект є особистою реакцією автора на війну в Україні та її наслідки, що людство допустило в сьогоденні попри весь цивілізаційний досвід свого розвитку.

Роздуми мистецькою мовою про гіпотетичну можливість чи неможливість впливу філософської гуманітарної думки на схильність людства до військових конфліктів.

Експозиція триватиме до 22 червня

Контактний Тел: 073 405 59 07

Виставка стала можливою за підтримки Митці в зоні Ризику (ARC), проєкту ПЕН Америка Connection (ARC), a project of PEN America

Попередня публікаціяПроводяться обшуки в екс-керівників Головного управління Держгеокадастру Вінниччини. Відео
Наступна публікаціяУ Вінниці замінять понад 7 тисяч старих ліхтарів на енергоощадні LED-світильники