У Жмеринці Вінницької області відроджують традиції гончарного мистецтва. Щоп’ятниці у творчій майстерні «Жме-Ринка» проводять безкоштовні майстер-класи з гончарства та кераміки, що  працює в Центрі культури і дозвілля.

Про це повідомляє Жмеринська газета.

Поблизу Жмеринки до кінця XIX століття жили та працювали майстерні гончарі.

«Того часу у всіх поселеннях був гончар, який виготовляв ужитковий посуд. Знаю, що талановиті умільці були в Тарасівці та Бару. В Жмеринці також є така традиція, про вона давно втрачена та забута. Відновити її легко, адже глина, яка знаходиться поруч з нами, гончарна», – розповідав Віктор Булгаков.

Ліплення і гончарство розвивають дрібну моторику у дитини, розвивають уяву та формують художній смак. Віктор Булгаков акцентує, що навчитися гончарному мистецтву може кожен – від малечі до дорослого.

«Ліплення з глини також чудова арт терапія для діток з особливими фізичними потребами. В гончарстві є спеціальні тактильні техніки, які дозволяють покращити роботу центральної нервової системи і координувати певні рухи. Під час роботи з глиною діти розвивають тактильну чутливість, відпрацьовують моторику тих рухів, які стануть у пригоді в повсякденному житті», – мовив Віктор Булгаков.

Віктор Булгаков ділиться, що до повномасштабного вторгнення мав досвід проведення майстер-класів для бійців АТО та розповідає, що робота з глиною дає можливість військовим хоча б на кілька годин відволіктися від реальності, зосередитися на власних почуттях, заспокоює і розслабляє.

Попередня публікаціяВипічка, м’ясні смаколики та цибуля з огороду: на Вінниччині волонтери влаштовують благодійні ярмарки
Наступна публікаціяПаліїв трави на Вінниччині поменшало