Українські державні банки у 2022 році почали відкривати спеціальні депозити для військовослужбовців та членів їхніх родин. Умови таких вкладів різні, але головна перевага – вища відсоткова ставка.

Банківськими депозитами для військових можуть скористатися самі військові або члени їхніх родин. У деяких випадках депозити можуть оформити родичі після смерті військових.

Які банки дають можливість військовим та членам їх родин відкривати депозити, які умови вкладів і що буде з коштами в разі смерті вкладника?

Що пропонує Приватбанк

Вклад банку «Слава Героям»  спеціальна послуга для захисників України. Цей депозит має найвищу річну ставку – 14%.

Для порівняння: вклад “Стандартний” має річну ставку 13% без дострокового розірвання та 11,5% – з можливістю зняти кошти до закінчення терміну.

Оформити депозит можуть військовослужбовці, які отримують від держави зарплату в Приватбанку, після отримання першої виплати. Вклад можна оформити та поповнювати з будь-якої картки для виплат від Приватбанку.

Гроші вкладаються на рік, а відсотки виплачуються щомісяця, однак без капіталізації. Тобто розмір вкладу, на який нараховуються відсотки, не збільшується.

Мінімальна сума вкладу – 2 грн, максимальна, на яку будуть нараховуватися відсотки, – 500 тис грн. Клієнт може мати лише один вклад “Слава Героям”.

Власник максимальної суми вкладу за рік може заробити 70 тис грн, після оподаткування – 56,3 тис грн. Також клієнт має право зняти кошти до закінчення терміну депозиту.

Що пропонує Ощадбанк

Ощадбанк має депозит «Мій захисник». Це вклад не лише для військовослужбовців, а й для членів їхньої найближчої рідні (батьки, чоловік, дружина, діти). Ставка за цим депозитом – 14% річних, максимальний термін – пів року.

Мінімальна сума вкладу – 5 тис грн, максимальний розмір не обмежений. Депозит можна поповнювати, а проценти нараховуються щомісяця.

Якщо покласти на депозит 500 тис грн, то за пів року можна отримати 27,9 тис грн після сплати податків.

Для порівняння: стандартний “Мій депозит” можна відкрити на пів року з 12% річних або на 12 місяців – з 13%. Мінімальна сума вкладу – 1 тис грн, також доступна капіталізація.

Що пропонує Укрексімбанк

В Укрексімбанку військовослужбовець може відкрити депозит «Захисник України» з 16% річних. Ці умови поширюються і на членів родин військових, у тому числі загиблих.

Мінімальний вклад найбільший серед інших банків – 25 тис грн. Максимальний розмір депозиту не вказаний. Клієнт не може поповнювати депозит та розривати його раніше визначеного терміну. Відсотки виплачуються щомісяця.

Якщо покласти на депозит 500 тис грн, то за рік можна заробити 80 тис грн, після оподаткування – 64,4 тис грн.

Для порівняння: покласти гроші на депозит “Накопичувальний строковий” можна з 14,5% річних. Мінімальний вклад – ті ж 25 тис грн.

Що пропонує Укргазбанк

Укргазбанк має депозит «Військовий». Його можуть відкрити військовослужбовці, члени їхніх родин та члени родин загиблих військових.

Ставка за таким депозитом найвища серед інших банків – 17,5% річних. Відсотки виплачуються в кінці терміну. Також можна відкрити депозит із ставкою 17,2% та отримувати відсотки щомісяця.

Мінімальна сума вкладу – 1 тис грн, максимального обмеження немає. Зняти кошти до закінчення терміну вкладник не може. Якщо покласти на депозит 500 тис грн, то за рік можна заробити 87,5 тис грн, після оподаткування – 70,4 тис грн.

Для порівняння: звичайний депозит “Драйвовий рік” можна відкрити з 16,5% річних. Мінімальний вклад – аналогічний, відсотки нараховуються щомісяця.

Для порівняння: за даними ресурсу Мінфін, зараз максимальні депозитні ставки в банківській системі коливаються на рівні 15% для річного депозиту та на рівні 15,3% для вкладу на півроку.  Якщо порівнювати середні депозитні ставки, показник буде на рівні 14,2% для вкладу на 12 місяців та 14,5% для вкладу на 6 місяців.

Хто взагалі може відкрити такий депозит? 

Депозити для військових можуть відкрити громадяни, які проходять військову службу або є добровольцям Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

В окремих випадках зокрема, в Укрексімбанку, вклад можуть відкрити і добровольцям добровольчого формування територіальної громади.

Щоб відкрити депозит, потрібно підтвердити статус військового. Для цього банку треба надати документ, що видають відповідно до виду військової служби. Це може бути військовий квиток, контракт, довідка про призов військовозобов’язаного, посвідчення офіцера, довідка про проходження військової служби тощо.

Для підтвердження родинних зв’язків обов’язково треба надати свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження.

Якщо депозити відкривають родичі загиблого військового, їм треба надати свідоцтво про смерть та документ, що свідчить про причини та обставини смерті.

Що відбувається з вкладом у разі смерті військового

Родина або близькі померлого можуть отримати доступ до його банківського вкладу. Це стосується не лише військових, а й цивільних.

“У разі смерті військовослужбовця право на депозит набувають спадкоємці відповідно до чинного законодавства. Наразі відсутні якісь особливості щодо набуття права на спадщину загиблих військовослужбовців”, – повідомли в Укрексімбанку.

Крім того, у відділенні банку, де людина відкрила депозит, можна оформити довіреність або заповідальне розпорядження, вказавши, хто зможе отримати доступ до вкладу.

Якщо заповіту або розпорядження нема, вклад у банку переходить у спадщину до визначених законодавством осіб. Цивільний кодекс визначає п’ять черг спадкоємців.

1 – Діти, чоловік, дружина та батьки.

2 – Рідні брати та сестри, прабатьки з обох боків.

3 – Рідні дядько та тітка.

4 – Особи, які проживали із спадкодавцем однією сім’єю щонайменше п’ять років.

5 – Утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

Далі потрібно звернутися до нотаріуса, який після шести місяців з моменту смерті власника рахунку видасть свідоцтво про право на спадщину.

Якщо на дату отримання свідоцтва строк депозиту ще не сплив, а умови вкладу не дозволяють дострокове розірвання договору, тоді доведеться зачекати закінчення строку. Опісля депозит виплачується спадкоємцю, пояснили в Укрексімбанку.

Попередня публікаціяВПО, які стоять на обліку у Вінницькій громаді, отримали гуманітарну допомогу
Наступна публікаціяЛейтенанту з Вінниччини Анатолію Дмитерку вручили державну відзнаку