В умовах воєнного стану державну систему інформування потрібно відкалібрувати, – заявив Валерій Чалий на форумі «Інформаційний фронт України: Вінниччина»

У Вінниці, 30 березня, відбувся форум “Інформаційний фронт України: Вінниччина”. Один зі спікерів форуму, Голова правління Українського кризового медіа-центру, надзвичайний і повноважний посол України у США (2015-2019) Валерій Чалий звернув увагу  на те, що українські споживачі інформації мають критично ставитися до повідомлень закордонних ЗМІ.

Також, спікер поділився, що Вінниця його рідне місто. Валерій Чалий вінничанин, навчався у Вінницькому державному педагогічному університеті. Тож каже, з Вінницею поєднує багато особистих та робочих стосунків.

За словами Валерія Чалого, «Український кризовий медіа-центр» взяв початок від подій 2014 року та анексії Криму.

«У 2014 році після російської анексії Криму постало питання, як протидіяти інформаційно-психологічним атакам, просто фейкам. Ми за три доби створили в центрі Києва створили центр для західних журналістів для того, щоб вони брали інформацію про поточні події з перших уст. Люди, які об’єдналися у великий волонтерський колектив показали велику майстерність і професійність. Ми тоді відчули, що треба поєднати зусилля та долучити до цього недержавний сектор. Ми пішли тоді шляхом моделі створення стратегічних комунікацій з ключовими органами влади», – розповів Валерій Чалий.

Спікер також наголосив, що недержавні ЗМІ, мають бути належно поінформовані, про хід бойових дій, про ситуацію на фронті тощо.

«Діє Мілітарний інформаційний центр, там і має генеруватися та розповсюджуватися вся актуальна інформація. Є дискусія, чи повинні цим займатися на рівні бригад та інших великих з’єднань. І вже точно, що тримати пресофіцерів у всіх підрозділах у нинішній час для нас – це велика розкіш. А от залучати до своєї роботи журналістів, журналісток, для того, щоб допомогти зараз військовим — правильна річ».

Валерій Чалий розповів власне бачення щодо політики державних органів в інформуванні населення під час війни. Тут він торкнувся і роботи «Єдиного телевізійного марафону».

«Та політика, яку вибрала влада має місце бути. Хоча наш досвід показував, що недержавні ЗМІ та інституції можуть краще та ефективніше зробити це. У США під час воєн застосовується інший механізм. Як інформували населення в умовах війни, це не питання до військових. Це питання влади. І «Єдиний марафон» в нинішніх умовах це питання не вирішує. Не треба журналістів ділити на «правильних» і «неправильних». На допущених та не допущених до військових і офіційних спікерів».

Пан посол також розповів про інформаційну складову роботи по верифікації учасників збиття малазійського «Боїнга» МН-17, притягнення їх до відповідальності.

«Тепер про МН-117. Я вважаю це величезним успіхом всіх тих, хто був долучений до цієї роботи. Початок цієї історії припав на період коли я займався в Адміністрації Президента зовнішньополітичними заходами. І повірте мені, до проблеми МН-117 було дуже не просто привернути увагу. Взагалі тоді на брифінги приходили посли чи військові аташе різних причетних до події країн та не хотіли говорити правди, яку вони бачили перед собою. Тому була проведена відповідна робота, коли ми показували техніку, яку вилучили. Демонстрували, що ця техніка російська. Збиття літака змінило міжнародну увагу. І тут було важливо вести дипломатичну роботу, щоб ми всі були разом. І австралійці, і малазійці та представники Нідерландів. І я дуже пишаюсь, що об’єднавшись, ми разом досягли цих цілей. Це приклад того, як складно пробитися у міжнародний інформ-простір».

Модератор і співорганізатор форуму Микола Філонов запитав у спікера, як користуючись увагою до української теми, можна вийти в закордонне інформаційне середовище.

На це Валерій Чалий відповіді розповів про вдалі та невдалі кейси в цій роботі:

«Хоч кульмінація на фронті, на мій погляд, ще не наступила, але ми бачимо, що вже деякий простір для дипломатії може з’явитися і для роботи медіа також. Система яку ми створили не може дати обмеження для іноземних медіа простір для інтерпретації. Інколи вони мають свої канали доступу (до інформації, – ред.). І тому журналісти, блогери, коментатори, читаючи закордонні ЗМІ мають критично ставитися до цієї інформації. Останнім часом  я бачу, що інколи дуже шкодить, коли закордонні ЗМІ підхоплюють наші заяви, наприклад, про виведення росіян з Нової Каховки. Я зразу ж побачив, що Reuters  цю інформацію подало за вісім хвилин після повідомлення, інші агенції – до 15 хвилин. Але потім цю інформацію спростували. І це дуже добре, коли це робиться. Але є багато випадків, коли речники визначені владою коментують події, а ці коментарі йдуть у дисонанс. Наприклад, не називаючи прізвищ, реакцією на інформацію про розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі, нашою реакцією було інформування про створення 8 бригад і термінову мобілізацію. Через чотири години з’явилося повідомлення теж від представника влади, що ніякої мобілізації не буде.

Тобто, у цій ситуації до журналістів треба в останню чергу претензії пред’являти. В першу чергу потрібно відкалібрувати державну систему інформування в умовах воєнного стану. У нас немає зовнішнього інформаційного інформування. Треба працювати з людьми, пояснювати позицію, розповідати про наші цілі. І тільки тоді, коли всі разом працюємо з’являється результат».

У кулуарах форуму “Інформаційний фронт України: Вінниччина” журналісти медіахолдингу «Новини Вінниці» поспілкувалися додатково з Валерієм Чалим. Відео пропонуємо вашій увазі.

Попередня публікаціяУ Вінниці анонсували благодійну лотерею для збору на авто для захисників 
Наступна публікація«Книга героям»: пораненим військовим передали книги