Лікарі Охматдиту обстежили маленьких пацієнтів на Вінниччині

Лікарі найкращої дитячої клініки України приймали дітей в Ладижині. Потрапити на приймання до лікарів Охматдиту непросто, через велике навантаження. Проте до пацієнтів з Ладижина вони приїхали самі.

Приїзд київських лікарів став можливий у межах проекту «Скарбничка здоров’я» у співпраці з благодійними фондами «Ладижин наш дім» та «МХП-ГРОМАДІ». Останній придбав у грудні для Охматдиту портативний гематологічний аналізатор. Це потужне обладнання дозволяє за одну хвилину провести аналіз крові за 23 параметрами. За годину таких аналізів можна зробити до двохсот.

«Ми з МХП не вперше працюємо. Ми працювали до цього в Миронівці там також багато переселенців. Вони нас запрошували, ми були там чотири-п’ять разів, вони побачили як ми працюємо і запропонували співпрацю»,- розповідає медичний директор МДСЛ Охматдит з поліклінічної роботи Володимир Сова.

Спеціалісти з Охмадтиту запровадили виїзні обстеження ще влітку. Починали з деокупованих громад Київської, Чернігівської, Житомирської областей та згодом розширили географію. Кажуть, в Україні нестача педіатрів вузького профілю.

«Київ і Київська область ще більш менш, а інші регіони і Чернігівська і Житомирська область мають велику нестачу, це було видно. Тому що деяких лікарів просто взагалі там немає навіть таких посад. За педіатричними напрямками це дуже поширена проблема, вона поширена не тільки в Україні, вона і в Європі є проблемою, вузькі спеціалісти з педіатрії. Ми були в Польщі запис до алерголога на рік вперед, до офтальмолога на шість місяців вперед», – каже Володимир Сова.

Протягом двох днів обстеження пройдуть 220 дітей для цього залучили 37 спеціалістів столичної клініки. Лікарі стверджують, війна, навіть якщо самі бойові дії проходять відносно далеко, спричиняє розвиток різноманітних захворювань у дітей.

«Ми бачимо збільшення анемій, тобто зниження рівня гемоглобіну, еритроцитів. Ми бачимо, збільшення різних реакцій кровотворення, зниження кількості лейкоцитів, які пов’язані із загостренням хронічних хвороб, пов’язані зі зміною умов життя та порушенням санітарно-гігієнічних умов в яких знаходились люди. Бо люди сиділи під час окупації в підвалах в бомбосховищах, серед плісняви, певно це спричиняє і різні алергічні реакції, яких у них не було до того. Також починаються порушення в кишково-шлунковому тракті, що також впливає на стан органів кровотворення», – каже завідувачка педіатричного відділення КДП МДСЛ «Охматдит» Ольга Медведєва.

Медики стверджують, регулярні новини про війну та повітряні тривоги тримають дітей у стані постійного стресу. Особливо він негативно впливає на систему травлення. Тож радять дотримуватись для дітей здорового розпорядку дня, режиму сну та вживати різноманітну збалансовану їжу.

Більше дивіться у сюжеті.

Попередня публікаціяУ Вінниці сьогодні буде хмарна погода та дрібний сніг
Наступна публікаціяГороскоп на тиждень за знаками Зодіаку з 13 по 19 лютого