Онкопатології є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі, попереджають в ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Проте більшість форм цього захворювання мають хороший прогноз лікування при виявленні на ранній стадії. Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок.

Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на стадіях, коли з’являються метастази.

Міністерство охорони здоров’я пропонує інфографіки, які допоможуть перевірити, які обстеження і як часто варто проходити, щоби зберегти своє здоров’я.

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо можливості пройти їх. Крім того, якщо ви помітили будь-які зміни у здоров’ї, негайно зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта. Він скерує вас на відповідні обстеження чи до вузького спеціаліста.

Нагадуємо, за програмою медичних гарантій ці обстеження за направленням лікаря безкоштовні для громадян України. Детальніше про це можна прочитати тут.

Попередня публікаціяВінничани вибороли в Естонії «золото» на міжнародному турнірі з сумо
Наступна публікаціяВінничани вибороли вісім медалей на чемпіонаті України з самбо у Львові