Мер Маріуполя Вадим Бойченко розповів, про окупацію міста, зрадників, боротьбу та відновлення життя маріупольців об’єднаних хабами «ЯМаріуполь» й живою надією на відродження рідного міста.

Інтерв’ю оприлюднило відоме вінницьке видання “Новини Вінниці”.

Журналісти видання звернулося до мера Маріуполя Вадима Бойченка з проханням розповісти про роботу хабів підтримки переселенців «ЯМаріуполь». Запитали також про знакові події і досягнення вінницького центру, про допомогу в повноцінній інтеграції маріупольців до територіальних громад Вінниччини, про підтримку “ЯМаріуполь” місцевою владою Вінниці й області.

В центрах “ЯМаріуполь” кожен маріуполець може відчути куточок рідного дому 

Шановний Вадиме Сергійовичу, мережа хабів підтримки переселенців “ЯМаріуполь” є унікальною організацією, яка підтримує внутрішньо переміщених осіб з Маріуполя в різних містах і регіонах держави. Розкажіть будь ласка, як виникла ідея заснування центрів “Я – Маріуполь”?

«Маріуполь став однією з ключових цілей росіян у цій війні. У перший день, 24 лютого, вже почалися обстріли міста. І вже буквально через кілька днів ми потрапили в облогу. Люди не могли виїхати, місто щоденно обстрілювалося з усіх видів зброї, почалися авіанальоти.

Депутати-колаборанти з фракції опзж дали росіянам наводки на наші депо. Там були розташовані автобуси, щоб при першій можливості евакуювати людей. Вказали ці зрадники й на гуманітарні склади, які ми оперативно підготували. Там були продукти харчування, вода, засоби гігієни.

Наші комунальні служби робили все можливе – розвозили те, що залишилося по сховищах, будинках. Але коли обстріли стали постійними, це стало неможливим. У місті виникла гуманітарна катастрофа, люди залишилися на межі виживання. 90% усієї інфраструктури міста знищено, понад 50% усіх багатоповерхівок зруйновано чи пошкоджено. Понад 20 тисяч маріупольців – вбито.

Ми, разом з центральною владою, Донецькою обласною військовою адміністрацією, міжнародними партнерами робили все, щоб відкрити для маріупольців «зелений коридор». Але, як тільки нам казали, що все узгоджено, – окупанти відкривали вогонь, і люди не могли їхати. Лише 13 березня вдалося виїхати першим колонам приватних автомобілів.

Люди виїжджали з Маріуполя поступово. Понад 200 тисячам маріупольців вдалося виїхати на контрольовану Україною територію. Вони облаштовували своє життя в різних українських містах.

Ми розуміли, що нам необхідно об’єднатися для взаємопідтримки та допомоги. Саме тоді за ініціативою Голови Донецької ОВА Павла Кириленка почали готувати відкриття такого хабу, де б кожен маріуполець міг прийти і отримати найнеобхіднішу на той час допомогу – гуманітарну, юридичну, психологічну, медичну. А ще – відчути куточок рідного дому та зустріти знайомих та близьких.

І наприкінці квітня ми відкрили перший наш центр «ЯМаріуполь» у Дніпрі. Поступово нас почали підтримувати міжнародні та українські організації та органи місцевої влади там, де проживали маріупольці. Тож, ми поступово розширювали свою географію. На сьогодні діє вже 17 таких центрів, практично в усіх регіонах держави. І ми не збираємося на цьому зупинятися».

У Вінниці реалізували проєкт «ЯМаріуполь.Родина»

Яка роль вінницького хабу “Я – Маріуполь” в загальній мережі центрів? Які наріжні досягнення вінницького хабу, знакові події Ви би відзначили за підсумками 2022 року? Можливо, також поділитеся планами на 2023 рік?

«Назагал у Вінницькому регіоні наразі проживає близько 5 тисячі маріупольців. Тож, вже у травні минулого року ми відкрили тут наш центр. Він став на той час третім, після Дніпра та Запоріжжя. Тут надається комплексна допомога нашим містянам – правова, юридична, медична. Працює дитяча кімната та рекрути, які допомагають із працевлаштуванням маріупольців.

Саме тут, минулого літа, ми реалізували проєкт «ЯМаріуполь.Родина». 120 наших діток відпочили у дубовому лісі під Вінницею. Вони отримали насичену розважальну, пізнавальну та спортивну програму. Хочу відзначити підтримку місцевої влади в особі мера Вінниці Сергія Моргунова.

Серед успіхів за рік можу сказати, що центр надав допомогу понад 3,5 тисячі маріупольців, які зареєструвалися у нас. З початку діяльності видали понад 12 тисяч продуктових і понад 3 тисячі гігієнічних наборів.

Юридичну підтримку отримали понад 2,5 тисячі людей. За медичною допомогою звернулося 1 500 маріупольців. За психологічною – більше однієї тисячі відвідувачів. Але головний результат – це відчуття повернення до життя та єдність нашої єдиної родини маріупольців».

94% маріупольців позитивно оцінюють діяльність центрів “ЯМаріуполь”

Відомо, що Маріупольська міська рада ретельно відстежує зворотний зв’язок з реципієнтами допомоги, що її надають хаби. Наскільки, на Вашу думку, задовольняються ключові потреби переселенців у Вінницькому регіоні?

«Для нас особливо важливий зворотній зв’язок. Адже, наші сервіси ми формуємо відповідно до запитів маріупольців. Так, наші жителі дали нам знати, що їм потрібна допомога у працевлаштуванні, і ми розробили спеціальний чат-бот. У ньому є усі вакансії у тому чи іншому регіоні та можливість створити резюме онлайн.

А у хабах “ЯМаріуполь” з’явилися фахові рекрутери, які мають зв’язок з роботодавцями та допомагають маріупольцям у пошукові нової роботи. Наразі ми відкрили побутові центри, де є стоматологія, швейна майстерня, пральня, дитячі простори та коворкінг. Це також був запит маріупольців. Сьогодні такі центри діють у трьох містах – Києві, Одесі та Запоріжжі. Але ми плануємо розширювати мережу.

Назагал 94% маріупольців позитивно оцінюють діяльність наших центрів. А це означає, що ми рухаємося у правильному напрямку».

Наскільки вагомим, як на Ваш погляд, є досвід інтеграції маріупольців до вінницької місцевої громади – зокрема, в контексті діяльності місцевого хабу “Я – Маріуполь”?

«Наші центри з самого початку ставили собі за мету допомогти маріупольцям інтегруватися до нової громади та повернутися до активного життя. І хаби “ЯМаріуполь” успішно виконують цю роль. Адже, ми спільно з місцевими партнерами та волонтерами проводимо заходи, майстер-класи, екскурсії. Все це допомагає маріупольцям краще пізнати місто та людей, які тут живуть. А успіхи у працевлаштуванні – чи не головний критерій, який показує, що маріупольці успішно адаптувалися та змогли знайти себе».

Підтримку “ЯМаріуполь” місцевою владою, бізнесом і волонтерами Вінницького регіону важко переоцінити

Вадиме Сергійовичу, наскільки продуктивною оцінюєте співпрацю очолюваної Вами мерії з вінницькою міською й обласною владою – задля підтримки ВПО з Маріуполя, котрі наразі мешкають в Вінницькому регіоні? Які ще організації, бізнес-структури Вінниччини Ви б відзначили, що відіграють важливу роль в підтримці “вінницьких” маріупольців?

“Роль Вінницької міської ради та безпосередньо міського голови Сергія Моргунова – значна. Адже, без їхньої підтримки ми б не змогли знайти приміщення та відкрити наш центр. Вони постійно нас підтримують та надають усю можливу допомогу. Не можу не відзначити також всебічну підтримку з боку Вінницької обласної військової адміністрації на чолі з Сергієм Борзовим. Ми дуже вдячні вінницькій владі за таку відкритість та підтримку.

Важко також переоцінити масштаби підтримки, яку надає нашому хабу місцевий вінницький бізнес та волонтери. Тож ми вдячні кожному, хто поряд у такий важкий для маріупольців час. Саме така єдність дозволяє нам йти вперед та вірити, що Перемога за нами! Я впевнений – разом ми зможемо більше!”

Джерело: Новини Вінниці

Попередня публікаціяУ Вінниці щеплення від COVID-19 можна зробити дитині від 5 років
Наступна публікаціяНа Вінниччині аномально тепла погода