Війна диктує нам свої умови, тому наразі важливо, щоб кожен із нас міг оперувати інформацією та бути обізнаним, — Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Алгоритм дій для родин, чиї рідні потрапили до російського полону чи стали заручниками:
  • 1) Варто з’ясувати усі подробиці місця перебування особи, інформацію про координати, де була помічена/зафіксована на фото- відеоматеріалах, коли останній раз була на зв’язку, в яку координату направлена і т.д.)
  • 2) Родичам потрібно зібрати всі можливі факти і докази необхідні для розшуку людини (скріншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостереження, відео з ворожих ресурсів та надати ці відомості у відповідні органи).
  • 3) Родині необхідно звернутися до Національного інформаційного бюро;
Звернутися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при Службі безпеки України:

– телефоном +38 (067) 650 83 32; +38 (098) 087 36 01 або листом на ел. адресу: united.centre.ssu@gmail.com;

  • 4) Подати заяву до територіального підрозділу поліції про їхнє викрадення або потрапляння у полон (якщо такий факт встановлено);
  • 5) Зафіксувати реєстраційний номер заяви, а також через 24 години забрати витяг із ЄРДС, де буде зазначено ПІБ слідчого.

Дана категорія справ, далі передається поліцією до СБУ для подальшого проведення досудового розслідування. Відповідно, рідним необхідно звернутися до СБУ, аби дізнатися ПІБ слідчого у справі для подальшої взаємодії з ним.

  • 6) Розпочати вести “щоденник”, у якому (бажано з першого дня) записувати всю важливу інформацію:

⁃ наявну інформацію про родича, який опинився у полоні;

⁃ записувати усі події та дії, що будуть відбуватися (ПІБ та телефони людей з якими спілкувалися чи будете спілкуватися, час та дату телефонних розмов, подання звернень, або заяв (дату та виконавців), короткий зміст відповідей на ваші звернення.

Платформи для самостійного пошуку інформації:

https://telegra.ph/Telegram-05-25-12

https://telegra.ph/Official-05-25

Попередня публікаціяВінничанам, які отримують державні соціальні допомоги, не потрібно буде їх переоформлювати
Наступна публікаціяГороскоп за знаками Зодіаку на середу, 28 грудня