Вчора, 13 грудня, до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці зібралися учасники тих подій, а також представники міського департаменту соціальної політики та Чорнобильського диспансеру, аби вшанувати пам’ять ліквідаторів.

Розпочали захід із хвилини мовчання. Таким чином вшанували пам’ять ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також загиблих під час російсько-української війни.

“Ми продовжуємо зберігати пам’ять про тих, хто поклав своє життя і тих, хто залишився”, – розповідає голова Вінницької обласної організації “Союз Чорнобиль України” Микола Бойчук.

У Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці учасники заходу обговорили тематичні книги. Переселенець з Маріуполя заспівав пісню про Чорнобиль. Крім того, згадали ті події, що відбувалися у квітні 1986 року. Одним із перших до Чорнобиля відправився Анатолій Трачук. Там він був уже 5 травня.

Цей день розпочався із повного нерозуміння. Ми не знали, куди нас відправляють. Мені було 26. Я служив в органах міліції. Проживав у Вінниці. Нас викликали в перший день Пасхи. У нас забрали годинники і каблучки. І відправили. Куди їдемо – ми не знали. А уже на місці почали розподіляти, хто що буде робити. Ми відповідали за евакуацію людей. Ми там пробули два тижні”, – розповідає ліквідатор Анатолій Трачук.

Станом на 1 грудня 2022 року на обліку у департаменті соціальної політики міської ради перебуває 2 412 осіб, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС.

Для забезпечення безкоштовними ліками громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, коштом бюджету Вінницької міської територіальної громади упродовж 2015-2022 років видатки склали 3,55 млн грн, в тому числі у 2022 році – 550 тисяч гривень.

“Ми низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч, хто відвів біду від прийдешніх поколінь. У Вінницькій громаді у 2020 році започатковано надання пільги з вартості проїзду один раз на рік будь-якого пункту України і назад автомобільним або залізничним транспортом. Станом на 1 грудня цього року 16 особам відшкодовано вартість проїзду. Також цього року ми вже виділили допомогу для 297 вдів та вдівців в розмірі 2200 грн кожна”, – розповідає директорка соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

За її словами, у рамках ініціативи “Вінничани важливі”, з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 72 постраждалих від наслідків аварії, які знаходяться в складних життєвих обставинах, буде надана підтримка у вигляді продуктових наборів.

Попередня публікаціяГороскоп на середу, 14 грудня
Наступна публікаціяВінничани відправлять для дітей Балаклії чергову гуманітарну допомогу