Слухайте на Ютубі одинадцяту програму проекту в циклі «Дитяча читанка»: Михайло Стельмах «Гуси-лебеді летять».

Про це повідомляють у Видавничому домі «Моя Вінниччина».

Михайло Панасович Стельмах – найпомітніший вінницький класик української літератури ХХ століття. Наша Вінниччина дала і життя, і творчі крила письменнику. Тут він народився в селі Дяківцях колишнього Літинського району в хліборобській родині (травень 1912 року). Тут закінчував школу, здобув філологічну освіту у Вінницькому педагогічному інституті, тут почав працювати журналістом у вінницькій газеті «Більшовицька правда». Все це було в першій половині минулого століття, до початку Другої світової війни. В цей, вінницький період життя і творчості М.Стельмах стає поетом, пробує себе у публіцистиці, ретельно вивчає народознавство, фольклор та етнографію, що пізніше складе основу багатої, неповторної у своїй красі мови його книг.

Повернувшись з фронту Другої світової, Стельмах проживає у Києві, стає одним з найпомітніших романістів тодішньої України Низка його романів, що вийшли у післявоєнні роки, присвячені історичним подіям на рідному письменникові і нам Поділлі, революції, разючим змінам у житті селянства («Кров людська не водиця», «Велика рідня», «Хліб і сіль», «Правда і кривда», «Дума про тебе»). Його творчість набуває великої популярності та значимості в житті України. Вона відзначена званням Героя Соціалістичної Праці, високими орденами та найвищими лауреатськими нагородами, письменник стає академіком АН УРСР, депутатом багатьох скликань Верховної Ради.

«Гуси-лебеді летять» – це один із натхненних шедеврів М.Стельмаха, осяйний і високо поетичний гімн своєму сільському дитинству, який передає неповторну красу Поділля, його людей.

«Поширюйте наші програми серед друзів, надсилайте відгуки на побажання. Реєструйтесь у проекті на Ютубі, щоб знайомитися з кращими новинками, молодими авторами, вінницькими хіт-книгами за три століття ХІХ-ХХІ. Цикли проекту «Дитяча читанка», «Література без кордонів», «Нове покоління», «Це – історія» та інше – на всі смаки!», – кажуть у Видавничому домі «Моя Вінниччина».

Попередня публікаціяМедсестри з Могилів-Подільської лікарні навчались у Литовській Республіці
Наступна публікаціяПланові відключення світла на Вінниччині 23 листопада