Про Голодомор 1932-1933 рр. У Вінниці відкриється проєкт «МАРІЯ» канадської художниці українського походження Лесі Марущак.

24 листопада о 18:00 в КЦ «Галерея-ХХІ», ВРЦСМ «Арт Шик», (вулиця Архітектора Артинова, 12а) відкриється проєкт «МАРІЯ» канадської художниці українського походження Лесі Марущак. Він є мобільним меморіальним простором, що увічнює пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років та присвячений його 90-м роковинам. Організатори проєкту у Вінниці – мистецьке об’єднання MŌN, КЦ «Галерея-ХХІ», ВРЦСМ «Арт Шик». Захід відбудеться за підтримки департаменту культури Вінницької міської ради. Також він передбачає інтерактивну участь глядачів.

Перша виставка в межах проєкту «МАРІЯ» відкрилася восени 2020 у Національному музеї Голодомору-геноциду у Києві. Далі експозицію продемонстрували у Львові, а наступним містом став Харків, де через вторгнення росії, її змушенні були згорнути. Наразі Всеукраїнський тур відновлюється саме з нашого міста. Відкриття проєкту у Вінниці відбудеться незадовго до Дня пам’яті жертв Голодомору, який у цьому році відзначається 26 листопада.

Проєкт «МАРІЯ», визнаний Національним музеєм Голодомору-геноциду (Київ) як найвідоміша виставка про Голодомор 1932–33 років в Україні.

«Для мене було критично важливим уникнути монолітної мови та форми традиційних меморіалів, а натомість створити абстрактний простір, який би зіштовхував глядача із колективною пам’яттю про втрату. Сучасна війна проти України спирається на ті ж види зброї, які нормалізувалися під час та після Голодомору: дезінформація, заперечення та приховування. МАРІЯ — це метафора персонального та колективного страждання», — розповідає Леся Марущак.

В образі Марії втілена пам’ять мільйонів людей, її історія — це компіляція багатьох спогадів. Роботи авторки передають емоційну та раціональну відповідь на злочин, сформовану на основі розповідей тих, хто пережив Голодомор. В експозиції представлені архівні фотографії в авторській обробці з серій COUNTING, TRANSFIGURATION та ERASURE.

Даний проєкт демонструвався у дев’яти країнах, книга за його мотивами потрапила до шортлиста Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю Rencontres d’Arles у Франції (2019) та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві (2019).

У вересні 2020 року видання The Guardian опублікувало фото з проєкту «МАРІЯ» в статті про найкращі знімки з Landskrona festival.

Проєкт «МАРІЯ» передбачає інтерактивну участь глядачів: вони зможуть написати свої історії та думки про Голодомор та залишити їх на спеціальній дошці у виставковому залі. Надалі Леся Марущак планує використати ці історії з усієї України у наступних мистецьких проєктах, присвячених геноциду. Художниця також закликає ділитися ними у соцмережах під хештегом #ProjectMaria.

Крім того, у межах виставкового проєкту у Вінниці започатковано співпрацю Лесі Марущак із вінницьким мистецьким об’єднанням MŌN. Результат колаборації буде представлений у вигляді перформансу на тему пам’яті, а саме її формотворчій функції у становленні національної ідентичності.

Експозиція проєкту у Вінниці триватиме з 24 листопада до 24 січня.

Всеукраїнський тур проєкту МАРІЯ здійснюється за фінансової підтримки Світового Конґресу Українців.

Попередня публікаціяВінничани утворили велику живу мапу України під час акції до Дня Гідності та Свободи
Наступна публікаціяЮний вінничанин отримав Гран Прі Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «В унісон»