17 жовтня через Prozorro відбувся аукціон продажу Барського спиртового заводу. Переможцем стало Товариство з обмеженою відповідальністю “ФОРДОН ІНВЕСТМЕНТС ТА МЕНЕДЖМЕНТ”, яке викупило спиртзавод за 30 млн 1 тис грн.

Про це йдеться у дослідженні сайту новин Бар news.city.

Претендентами були також ТОВ “ФАХІВЕЦЬ УКРАЇНА”, який був готовий заплатити 7 млн 210 тис грн та ТОВ “Феліціті Торг”, кінцева ставка на торгах якого 30 млн грн.

Чим займається ТОВ “ФОРДОН ІНВЕСТМЕНТС ТА МЕНЕДЖМЕНТ”

Наші журналісти поцікавилися що це за компанія ТОВ “ФОРДОН ІНВЕСТМЕНТС ТА МЕНЕДЖМЕНТ” і чим вона займається. На сайті YouControl вказано, що новий власник спиртзаводу зареєстрований у Києві з 2005 року. У роді діяльності написано, що підприємство займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, а також діяльністю у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування.

Але дивимося далі. Кінцевий бенефіціарний власник ТОВ є Анатолій Кіпіш, зареєстрований у Хмельницькій області. Він також бенефіціарний власник ТОВ “ПОЛІМЕР-ПРОДУКТ”, що на Хмельниччині займається виробництвом пластикової тари, а також ТОВ “ПРОТЕЇН ІНВЕСТ”, основний вид діяльності якого – виробництво олії та тваринних жирів.

Навіщо тоді переможцю спиртзавод

Насправді що саме буде на Барському спиртовому заводі – невідомо. Але Forbes пише у матеріалі про 100 найбагатших українців 2021 року, що Анатолій Кіпіш минулого року купив у держави Немирівський спиртзавод (Nemiroff) за 55 млн грн. Тоді Анатолій Кіпіш зайняв 84 місце у сотні найбагатших людей України.

Отже, Барський спиртзавод викупив власник Немирівського спиртового заводу.

Тепер він має протягом 20 днів (від 26 жовтня – наступного дня з дати публікування протоколу про результати аукціону) сплатити за купівлю спиртзаводу понад 35 млн грн (разом з гарантійними внесками, що прописані в умовах аукціону). Крім того, державне підприємство Барський спиртовий комбінат не працює з 2009 року. За цей час тут накопичилося боргів на суму 28226220,97 грн. З яких:

заборгованість по заробітній платі – 1878823,74 грн;

податки з заробітної плати – 4206333,36 грн;

заборгованість перед бюджетом – 7940922,07 грн;

інша кредиторська заборгованість – 14200141,80 грн.

Тепер новий власник має покрити цей борг протягом 6 міс.

Нагадаємо, в Україні раніше усі спиртові заводи були у державній власності. З липня 2020 року дозволили приватизацію заводів. У 2021 році першим заводом, якого продали і приватизували, став Немирівський спиртовий завод. Це зробили тому, що спиртові заводи в Україні були у край важкому становищі, а частина з них – зовсім не працювала.

Попередня публікаціяНад Вінниччиною збита ракета рашистів, вона впала на цивільні об’єкти
Наступна публікаціяУ двох автотрощах на Вінниччині водіїв деблокували з авто рятувальники