Хмільничанина Владислава Українця, якому указом президента посмертно присвоєно звання «Герой України» планують занести до Книги Пошани та пам’яті «Гордість Хмільника», – повідомляють Життєві обрії.

На офіційному вебсайті Хмільницької міської ради оприлюднено проєкт рішення міської ради «Про занесення прізвища Українця Владислава Петровича, офіцера Збройних Сил України, Героя України, до Книги Пошани та пам’яті «Гордість Хмільника».

Владислав Українець
Владислав Українець народився 5 грудня 1999 року у м. Хмільнику Вінницької області.

У 2016 році, коли Україна потерпала від збройної агресії російської федерації, юнак вступив до Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного м.Львова. У цей непростий час Владислав обрав шлях військового свідомо, адже завжди хотів бути частиною чогось важливого, прагнув захищати і допомагати.

Повномасштабне вторгнення росії лейтенант Збройних Сил України зустрів на південному напрямку. Він у перший день російського вторгнення вів запеклий бій за стратегічний Антонівський міст, який з’єднує Херсон з лівобережжям Дніпра. Саме цей міст через Дніпро став тією точкою спротиву, де нашим бійцям уперше на таврійському напрямку на деякий час вдалося зупинити колону російської техніки. Саме цей міст — найзручніший шлях у сторону Миколаївщини.

Під час прориву на цьому мосту наші бійці відбивали ворога, як могли. Втім, сили були не рівні. Українські підрозділи змушені були відступати.

Молодий офіцер загинув у перший день відкритого наступу російської армії 24 лютого 2022 року.

Його бригада виходила з оточення під Херсоном. Командир механізованого взводу окремого мотопіхотного батальйону Владислав Українець на БМП прикривав відхід нашого війська від удару ворога, що атакував українські позиції. Усі вийшли, і він теж став відступати. Але не встиг. У машину, де був боєць, влучив ворожий снаряд.

Майже тиждень інформація про загибель військового не була підтверджена. Увесь цей час дружина Катерина, яка чекала народження їхнього первістка, жила надією, що Влад вижив: через соцмережі просила допомогти поширити інформацію про нього, сподіваючись знайти коханого.

Невтішна звістка підтвердилася 2 березня 2022 року.

Указом Президента України В. Зеленського від 02 березня 2022 року №94/2022 за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Владиславу Українцю присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

8 вересня 2022 року народився Андрій – син Владислава, який успадкував від батька гарне прізвище – Українець.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці відбувся боулінг-турнір для активної молоді
Наступна публікаціяВінничанам радять вчасно вакцинуватись від дифтерії