У серпні та вересні у Вінниці влаштували два воркшопи щодо розробки моделі доступного житла. Заходи організували комунальне підприємство Вінницької міської ради «Інститут розвитку міст» спільно з освітньою платформою СANactions.

Повномасштабне вторгнення росії спричинило значну міграцію українців всередині країни, що своєю чергою загострило питання допомоги мешканцям у покращенні їхніх житлових умов. Під час воркшопів фахівці, об’єднавшись у групи, намагались розглянути різні опції, які допомогли б здешевити вартість житла. Вони дослідили якості та параметри комфортного доступного житла, роль муніципалітету і потенційні місця де воно могло б з’явитись.

У одному із воркшопів також брали участь закордонні експерти Урс Томанн та Юлія Заломайкіна. Вони ділилися власним досвідом визначення цільових аудиторій та формуванням якостей доступного житла у німецьких та швейцарських містах.

«За ці два воркшопи ми визначили багато викликів. Досліджували, як створювати нове доступне житло та як зробити дешевшим вже наявне. Розглядали питання чи можуть великі підприємства співфінансувати разом з містом житло для своїх працівників. Наприклад, у Відні та Цюриху 90% ринку нерухомості це оренда і лише 10% – власне житло. У нас все навпаки. Потенціал оренди великий і ми намагались розібратися, як це запустити у нас», – розповів тимчасовий виконувач обов’язків директора «Інституту розвитку міст» Назар Коваленко.

Також обговорювали інші важливі питання. Наприклад, які додаткові ресурси можна залучати для створення доступного житла, враховуючи обмеженість міського бюджету. Або ж як не втрачати важливих якостей житла (архітектурних, просторових, функціональних), роблячи його фінансово доступним. Фахівці Агенції просторового розвитку дослідили просторовий аспект та можливості різних районів Вінниці щодо створення доступного житла. Експерти зазначили, що найкраще створювати таке житло у районах з розгорнутою інфраструктурою.

«Наприклад, у нас є гуртожитки, які не використовуються, недобудовані чи непрацюючі адміністративні будівлі. Ми також намагались зрозуміти, чи можливо ці об’єкти адаптувати під доступне житло, щоб не будувати щось зовсім нове», – додав Назар Коваленко.

Наступними кроками буде робота експертів з команди CANactions, які опрацюють результати воркшопів та зафіксують нюанси, які необхідно доопрацювати. Це дасть змогу фіналізувати Модель доступного житла для Вінниці, щоб у майбутньому тестувати її на конкретних локаціях.

Детальніше про проєкт розробки моделі доступного житла можна прочитати на фейсбук сторінці КП «Інституту розвитку міст» – https://www.facebook.com/irm.vinnytsia та за хештегом #ІРМ_про_житло.

Воркшопи відбувалися за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Проєкт фінансують Уряди Німеччини та Швейцарії, Integrated Urban Development in Ukraine. А також за експертної підтримки Міжнародної архітектурної виставки міського регіону Штутґарта IBA`27.

 

Попередня публікаціяВ поліції Вінниччини розповіли про загиблого в травні бійця вінницького КОРДу Богдана Булегу. Відео
Наступна публікаціяНа Вінниччині 362 випадки захворювання на COVID-19 за минулу добу