Нещодавні новини про розслідування у справі махінацій з земельними ділянками у Вінниці і незаконну забудову, актуалізували ще одне питання про ключових дійових осіб, замішаних у цих схемах.

Безумовно, остаточну крапку у цій справі може поставити лише суд. Але, оскільки вінничани і так щоденно бачать і чують інформацію про земельний “дерибан” і хаотичну забудову (“Південний Буг”, “Бригантина”, П’ятничанський ліс), то звернути увагу на деяких осіб які майже щоразу (випадково?) опиняються в епіцентрі земельно-забудовних процесів, можна і потрібно.

Місцеві ЗМІ уже писали про те, що в орбіті “Української стратегії Гройсмана”, щільно зрощеною з ключовими особами з Вінницької міської та обласної рад, сформувалося ядро “наближених”. Структури яких отримують найбільш ласі земельні ділянки під забудову. Однак, навіть і у такій “ближній орбіті” є пріоритетні фігури. Однією з них є депутат Вінницької обласної ради від “УСГ” Андрій Ковальов.

Андрій Євгенович раніше був членом “Самопомічі”, від якої став депутатом обласної ради у 2015-му році. І за п’ять років встиг змінити три партії і стати фігурантом скандалів, які виходили на всеукраїнський рівень.

У 2018-му він виявився причетним до дерибану 10 га вінницького лісу, внаслідок чого у справу вимушене було втрутитися у центральне керівництво партії.

Ось що з цього приводу тоді повідомляв Рух “Чесно” – Дерибан вінницького лісу: як детектор брехні викрив депутата від “Самопомочі”

Зокрема народний депутат від “Об’єднання “Самопоміч” Олег Лаврик пояснював, що партія ухвалила кілька рішень:

“Було виїзне засідання у Вінниці. Я виїжджав та особисто спілкувався з обласним осередком, були також колеги з міської фракції. Усі погодилися, що депутати точно не мали морального права голосувати за таке рішення та що потрібно зробити все, щоб його відкликати. Тому зобов’язали депутатів подати до суду й у тому порядку його скасувати. Також було вирішено створити робочу групу, яка досконально має розібратися з документами”.

На виїзному засіданні було погоджено, що для з’ясування істини депутати з фракції “Самопоміч” в обласній раді пройдуть дослідження на поліграфі – пояснював партійний керівник “Самопомічі”.

“Що стосується Андрія Ковальова, який пройшов детектор брехні, то з кількох питань поліграфолог дав висновок, що з імовірністю 98% інтерв’юер казав неправду”, – зазначив Олег Лаврик.

Чекати на ганебне виключення Ковальов не став і сам вийшов з фракції. А фракція “Самопоміч” у Вінницькій облраді була розпущена.

Згодом Андрій Ковальов був помічений місцевими ЗМІ у підкупі виборців. 

Втім, скандали не завадили йому у 2019-му балотуватися від “Сили і честі”.

Причому оголошував, що “буде формувати команду Смешка”.

Однак, уже наступного року перебіг до партії Гройсмана і  у 2020-му отримав мандат обласної ради від “УСГ.

Простий пошук у Google з ключовими словами “Ковальов”, “Вінниця” і “земельна ділянка” видає інформацію, що А. Є. Ковальов постійно тримає руку на пульсі земельного ринку у Вінниці. Того самого, яким наразі щільно цікавиться і ДБР , і НАБУ, і прокуратура.

І водночас, Ковальова активно “”прокачують” у місцевих ЗМІ як захисника інтересів простих людей, волонтера, благодійника (щоправда, і тут ознаки підкупу більш, ніж очевидні), критика (!) енергетичної політики центральної влади (ось тут він може згодитися, коли вінницька міська влада намагатиметься перекладати відповідальність за зрив опалювального сезону з себе на Київ).

І головне — одну з ключових персон “Української стратегії Гройсмана” .

Саме тому ми ризикнемо зробити прогноз. Коли після перемоги України та скасування воєнного стану буде призначено чергові (позачергові) парламентські вибори, саме Ковальова місцева “УСГ”-команда, в особі керівництва міської та обласної рад, а також їхніх ключових спонсорів в особі забудовників, буде намагатися просунути у народні депутати по Вінниці. Якщо будуть мажоритарні округи — в одному з них, якщо залишиться система відкритих регіональних списків — на чолі “УСГ”, або союзної партії. І тоді Ковальова буде (готуйтеся) дуже багато у ЗМІ, на різноманітних урочистих заходах з “перерізанням стрічки”, його на зустрічі з трудовими колективами водитимуть керівники та авторитетні особи.

І не тому, що Ковальов є благодійником, удаваним антикорупціонером і критиком уряду. А тому, що його філософія тотожна світогляду керівництва “УСГ”, і зводиться до максимально підвищеної уваги до вільних земельних ділянок та забезпечення на них будівництва з урахуванням інтересів впливових осіб.

І якщо це у них вдасться, то забудовники Вінниці отримують над вінничанами повну і остаточну перемогу. Яка зведеться до того, що на будь-якому вільному клаптику землі з’явиться черговий ЖК, або ТРЦ. А якщо цей клаптик буде зайнятий зеленою зоною, або територією дозвілля, то і цю проблему оперативно вирішать. На жаль, інформація про попередню діяльність нинішнього фаворита “УСГ” іншого трактування не залишає.

Центр соціально-політичного моніторингу “Вектор” спеціально для видання 𝒱𝒾𝓃𝓃𝓎𝓉𝓈𝒾𝒶 𝒫𝓇ℯ𝓈𝓈 𝒫ℴ𝒾𝓃𝓉

Попередня публікаціяУ Вінниці відбудеться виступ Івана Сеніна в межах туру Харків-Залізобетон
Наступна публікаціяНа Вінниччині екоінспектори знайшли вісім стихійних сміттєзвалищ