За цивільний захист населення та стан укриттів у Вінниці відповідає керівник громади – мер міста Сергій Моргунов

«Укриття у Вінниці в жахливому стані», – таку оцінку захисних споруд дав заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, після теракту 14 липня. Вже 21 липня завершилась комісійна перевірка тих самих укриттів, яка повністю підтвердила висловлювання посадовця. Адже за результатами, 60 % сховищ саме в жахливому стані.

Більше того, за словами начальника ДСНС Вінниччини Руслана Шевчука, ще в квітні було проведено обстеження цих укриттів і керівник ОВА видав припис про усунення недоліків, але його судячи з результатів перевірки так і не було виконано.

«В кожній територіальній громаді, їх налічується 63 територіальних громади, є керівник громади він же являється керівником цивільного захисту. Великий момент заходів відноситься і до нього. Якщо подивитись і оглянути укриття, то хочу сказати вам, що велика кількість їх знаходиться в незадовільному стані. Це немає світла, це мокро, захаращені шляхи евакуації, проводка, бруд, сміття і таке інше», – каже керівник ДСНС області.

Довідково: У Вінницькій територіальній громаді, де 14 липня відбувся кривавий ракетний теракт, керівник громади – мер міста Сергій Моргунов (редакція).

За словами очільника вінницьких рятувальників, до повноважень керівників органів місцевого самоврядування (у Вінниці – Вінницька міська рада, керівник → міський голова Моргунов ред.) належить наступне:

До повноважень органів місцевого самоврядування в сфері цивільного захисту належать:

→ Перше, організація виконання вимог законодавства, що до створення, використання, утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту;

→ Другий пункт, планування та проведення роботи з дообладнання, або спорудження, в особливий період підвальних та інших заглиблених приміщень для укриття населення;

→ Третій пункт, прийняття рішень про подальше використання захисних споруд цивільного захисту державної та комунальної власності у разі банкрутства (ліквідації) суб’єкта господарювання, на балансі якого вона перебуває, та безхазяйних захисних споруд;

Організація обліку фонду захисних споруд цивільного захисту і здійснення контролю за утриманням та станом готовності захисних споруд цивільного захисту.

«За наказом начальника Обласної військової адміністрації, в квітні місяці поточного року, було проведено, комісійно, обстеження всіх укриттів, які відносяться до міста Вінниці. Їх 76. За результатами роботи цієї комісії, було виявлено ряд недоліків. Ці недоліки були озвучені, їм дали найкоротший термін на усунення цих недоліків. Тому що, укриття мають бути слугувати для того, щоб туди пішла людина. Людина не має шукати, дивитися куди їй піти, коли сигнал повітряна тривога, ця людина, яка навіть не знає Вінниці, вона має розуміти що їй треба сховатися в укриття, найближче», – каже Руслан Шевчук.

Отже є питання, про поганий стан укриттів, про відсутні покажчики напрямків де ж ці укриття знаходяться, зачинені під час тривоги укриття, організації різних форм власності, які не відправляють своїх працівників в укриття та не опікуються їх приведенням у належний стан.

Думка редакції

«Справа в тому, що крайніх в цій історії годі шукати, адже керівник ОВА видає припис на міськраду, вона на управляючі компанії, а ті кажуть мешканцям – зробіть самі.

Підприємства також нехтують, в більшості, приписами, адже майно не на балансі. Принаймні саме так це відбувається у Вінниці, як то кажуть історія з власного досвіду.

Чи буде у цій історії позитивна розв’язка, чи як то кажуть пошумять і кинуть до наступної, не дай Боже, біди, вже залежить від того, яку оцінку в умовах воєнного стану діям керівників усіх ланок влади та комерційних структур дадуть правоохоронні органи, і чи дадуть її взагалі», – особиста думка редакторки нашого видання Катерини Гуфельд, можете не погоджуватись і робити власні висновки.

Також чекаємо від вас коментарі відносно стану укриттів та їх доступності біля вашого житла, на ваших підприємствах та у місцях де вас заставала тривога.

Матеріал підготований за брифінгом ДСНС Вінниччини, 22 липня, де були озвучені питання поганого стану укриттів для населення у Вінниці та області і організації укриттів для початку навчального процесу на Вінниччині.

Більше дивіться у відео:

 

Попередня публікаціяУ Вінниці коштом міського бюджету відновлюють знищений від ракетного обстрілу дах багатоквартирного будинку
Наступна публікаціяУ Вінниці в бункері відбувся не розважальний концерт творчого проекту WARНЯКАННЯ. Відео