Певний оптимізм для громадян України, попри всі негаразди військового часу, все ж зберігається, – про це зазначив голова ГО “Ми — Вінничани”, екс-голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

«Якщо подивитися на моніторинг, який проводив Національний банк України, то в державі в цілому 85% підприємств, з тих, які працювали до війни, уже відновили свою роботу», – зазначив політик в інтерв’ю місцевому виданню «33 канал».

Головний акцент, як вважає фахівець, має бути на підтримці сільського господарства.

“У минулому році сумарне виробництво зерна в Україні становило 80 млн тонн. Щоб забезпечити продовольчу безпеку країни, потрібно до 25 млн тонн. Вільно можна було продавати 50-55 млн тонн зерна. В середньому за місяць експортна спроможність України — 5-6 млн тонн. У березні було 800 тис. тонн, у травні — в межах мільйона. Сьогодні ж при найкращих умовах, пов’язаних з логістикою, Україна може реалізовувати максимум 2 млн тонн в місяць. Тобто 25 млн тонн минулорічних зернових залишається на елеваторах. А це додаткові витрати на зберігання. Так, уже з’являються нові технології по зберіганню, зокрема кукурудзи, поза межами елеваторів. Багато фермерів реконструюють свої потужності з цією метою. Думаю, попри всі негаразди знайдуться позитивні шляхи вирішення цього питання. Уже бачимо певне втручання міжнародної спільноти до проблеми з розблокуванням портів. Сподіваємося хоча б на часткове відновлення роботи портового господарства”, – зазначив Коровій.

Нагадаємо, за переконанням керівника ГО «Ми – Вінничани» Україна — аграрна країна, тож немає передумов для голоду, адже у минулому році наша країна виробила 80 мільйонів тон зерна. Для того, щоб розвивати тваринництво і утримувати продовольчу безпеку, нам потрібно 25 мільйонів тон. Тобто ми спокійно можемо продавати більшість аграрної продукції.

Попередня публікаціяУ Десні на Гагаріна облаштовують зовнішнє освітлення
Наступна публікаціяСьогодні у Вінниці буде хмарно і не спекотно