Днями у місцевих ЗМІ повідомили, що у Вінницькій облраді вирішили встановити надбавки керівникам обласних комунальних закладів, установ та організацій.

Відповідний проєкт розпорядження вніс голова обласної ради Вячеслав Соколовий, фракція «Українська стратегія Гройсмана».

Ця ініціатива керівництва облради викликала хвилю обурення у вінничан в соціальних мережах. Прокоментували ситуацію й народні депутати від Вінниччини.


Ірина Борзова, народний депутат України фракція «Слуга народу» 

Зарплати і надбавки повинні бути справедливими. Якщо призначають надбавки керівникам підприємств, то очільники закладів у свою чергу мають забезпечити зарплати для своїх працівників, а не переводити їх на пів ставки.

Щодо надбавок під час війни, то в першу чергу на це заслуговують військові, медики, рятувальники, які працюють над ліквідацією наслідків російських обстрілів, вибухотехніки, що розміновують деокуповані території. Тобто, ті люди, чий внесок у Перемогу найбільший, – цитує голову обласного осередку президентської партії, телеграм-канал “Політична Арена Вінниччини”.

Анатолій Драбовський, фракція «Слуга народу» 12 виборчий округ

Коментар телеграм-каналу “Політична Арена Вінниччини”.

Відповідно до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 „Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери”, Вінницька обласна рада мала право встановити надбавки до посадового окладу керівникам закладів, установ, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад Вінницької області.

Але це було б доречно в мирний час, коли ж в Україні війна та основним завданням є фінансування захисників нашої країни, є неетичним і недоречним встановлювати надбавки керівникам будь-яких закладів, установ чи організацій.

Лариса Білозір, група «Довіра» виборчий округ №15

Коментар телеграм-каналу “Політична Арена Вінниччини”.

Відповідь на ваше питання насправді просте і однозначне. Щоб прийняти правильне рішення в цій ситуації  – потрібно прислухатись до українців, виборців Вінниччини, які обирали депутатів всіх рівнів. 

Мешканці Вінницької області категорично не сприймають підвищення окладів та премій керівництву обласних комунальних установ та організацій. 

Тому що – війна! 

Тому що – в пріоритеті захисники України, оборона і безпека людей. 

Тому що – всі ці підприємства і організації тримаються на самовідданій і щоденній праці не тільки керівників, а в першу чергу рядових співробітників та спеціалістів. А сьогодні їх переводять на півставки, на 0,75 окладу тощо.

Якою б не була позиція обласного менеджменту місцевого органу самоврядування, свої рішення вони повинні ухвалювати дослухаючись до громади.

Не тільки журналісти і народні депутати бачать негативну громадську думку з цього приводу, бачать її і в обласній раді. І до думки громади потрібно не тільки прислухатись, а й скоригувати неоднозначні рішення, – зазначила Лариса Білозір в коментарі нашому телеграм-каналу.

Від редакції. За нашою інформацією, після початку повномасштабної війни, народним депутатам скоротили зарплати вдвічі. З 45 до 23 тисяч грн., всі відрядження парламентарі теж оплачують за свій рахунок.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Вінницьку обласну раду за надбавки і премії чиновникам під час війни розкритикував голова «Партії Вінничан» Філонов Микола.

З усією повагою до головних лікарів, керівників інтернатів та інших спеціалізованих обласних установ, серед яких дуже багато порядних і фахових керівників, у такі важкі часи, коли в країні йде війна, коли волонтери і прості люди рахують останню копійку, і при цьому знаходять можливість допомагати ЗСУ та вимушеним переселенцям; коли з простих працівників, освітян, медпрацівників знімають надбавки, переводять на 0,5 ставки, затримують виплату коштів – намагання встановити надбавки керівникам є неприйнятним, – йшлося у повідомленні голови політичної сили.

Попередня публікаціяНа Вінниччині рятувальники прибрали впавше на дорогу дерево
Наступна публікаціяНа Вінниччині виявили іноземця, який незаконно перебував в Україні