У третю неділю травня в Україні відбувається – День пам’яті жертв політичних репресій.

Всього під час репресій постраждало понад 42 тисячі вінничан.

Досі неможливо підрахувати кількість жертв політичних репресій в Україні. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування. Від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, а доступ до відповідних архівів був заборонений.

Сьогодні можна з повним правом говорити про те, що політичні репресії – закономірне породження тоталітаризму, боротьба якого з демократією стала однією з найхарактерніших тенденцій ХХ століття, і, на превеликий жаль, початку ХХІ століття також.

Відновлення правди про «Великий терор» і гідне вшанування його жертв – це не просто символ. Це ознака, що наша душа жива, що наше життя незнищенне, що наш народ переможе і зло, і смерть. Вшанування пам’яті репресованих – це шлях до відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

На знак вшанування пам’яті про жертв політичних репресій члени Вінницького обласного товариства політичних в’язнів, репресованих та їх дітей хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих. Відбулося спільне покладання квітів та меморіальних лампадок до пам’ятних знаків жертвам комуністичного терору на Вінниччині від імені членів Товариства та керівництва обласної військової адміністрації.

Попередня публікація10 тисяч нарцисів прикрашають одне з улюблених місць відпочинку мешканців Стрижавки. Фото
Наступна публікаціяВінничани які виїхали за кордон можуть взяти участь у судовому засіданні онлайн