З настанням весни люди починають активно збирати опале листя та спалювати його, навіть не замислюючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Щороку лікарі попереджають про ризики для організму людини, а екологи б’ють на сполох, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також – зникнення певних видів тварин.

“Навесні несвідомі вінничани починають спалювати листя, суху траву та інші рослинні рештки. Такі дії завдають значної шкоди людині та навколишньому середовищу. Спалювання рослинних відходів та опалого листя небезпечне ще й тим, що може перерости у неконтрольоване горіння. А це, своєю чергою, може призвести до пожежі”, – йдеться в повідомленні міськради Вінниці.

Варто зазначити, що при згорянні рослинних решток з димом вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. А під час тління листя чи бадилля у повітря надходить бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, ці речовини впливають на органи дихання, сприяють виникненню респіраторних захворювань, катарів верхніх дихальних шляхів, ларингіту, бронхіту та пневмонії.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до загибелі тварин.

Категорично заборонено спалювання рослинних залишків на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок за умови дотримання вимог щодо охорони атмосферного повітря. Заборонено спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень.

Альтернатива спалюванню – компостування органічних відходів. Тому при наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.

Попередня публікаціяНа Вінниччині поліцейські та прикордонники затримали чоловіків, які намагались переплисти Дністер на надувному човні
Наступна публікаціяВінничан запрошують до дитячого садочка онлайн