На Вінниччині спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з представниками Національної поліції,  керуючись вимогами постанов КМУ №223 від 06 березня 2022 року та №1236 (зі змінами) від 09.12.2020 року провели вибіркові моніторингові обстеження суб’єктів господарювання щодо дотриманням ними цін при реалізації для населення основних продуктів харчування (так званого «соціального пакету продуктів»). Зокрема, проведено моніторинг стану цінової політики та наявності в торгівельній мережі (як гуртовій, так і роздрібній) хлібобулочних виробів, макаронів та круп, молочної продукції, яєць, м’яса та овочів.

«Згідно вимог Постанови КМУ №1236 від 09.12.2020 року, п.414 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1236-2020-%D0%BF#n460 ), ціни на визначені товари можуть підніматись не більше як на  10 % оптово-відпускної ціни, щоб заклади залишались рентабельними. У разі виявлення порушень, інформація отримана в ході моніторингових заходів Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області подається до обласної військової адміністрації, та органів місцевого самоврядування», – пояснює Роман Керезь, заступник начальника управління-начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

В ході проведеного рейду встановлено, що у магазинах «Гранд» та  «Форум» (вул. Князів Коріатовичів у м.Вінниці) виявлено підняття цін у розмірі 20-25% від вхідної вартості на продукти харчування першої необхідності. На цей факт вже є відповідне реагування!

Щодо цінової політики на основні продукти харчування на ринку «Урожай» встановлено, що ціни  на основні харчові продукти утримуються здебільшого на рівні 23 лютого поточного року. Підняття цін підприємцями більш ніж на 10% від оптово-відпускної вартості  не зафіксовано. Головний інспектор ринку «Урожай» Михайло Гулькевич зауважив, що наразі немає відчутних перебоїв з постачанням продуктів. Адміністрація ринку постійно наголошує підприємцям, які здійснюють торгівлю, на недопустимості  підняття  цін в такий непростий для усіх час.

Варто додати, що на сьогодні  у м. Вінниці задіяно 10 груп  спеціалістів управління Держпродспоживслужби у  Вінницькій області, які здійснюють щоденний моніторинг цін при реалізації харчових продуктів та  перевіряють роботу терміналів безготівкового розрахунку. Аналогічні групи працюють на території області, сформовано 26 груп. В середньому за день, по області проводиться 160-170 перевірок. Станом на сьогодні вже обстежено близько 2500 суб’єктів господарювання.

За результатами моніторингу, ситуація в області контрольована, значних та масових перевищень суб’єктами господарювання цінової політики не зафіксовано. Відмічається зростання цін  на так звану «борщову групу» (буряк, морква, цибуля та капуста). В разі виявлення порушень  до підприємців вживаються заходи відповідного реагування.

Попередня публікаціяНа Вінниччині тимчасово не працюють місцеве телебачення та радіо
Наступна публікаціяПрезидент Вінницького бізнес клубу: «Ми маємо відкрити другий фронт, фронт економічного розвитку». ВІДЕО