За кожні пологи лікарні платить Національна служба здоров’я. Пацієнтка не має платити благодійні та інші внески при прийомі у пологове відділення. Які безоплатні послуги включені до медичної допомоги при пологах за Програмою медичних гарантій 2022?

Тариф, за яким НСЗУ платить лікарням за надання медичної допомоги при пологах у 2022 році зріс із 10 до 15 тис. грн.

А закладам на кшталт перинатальних центрів, які спроможні надати комплексну медичну допомогу і матері, і при необхідності – дитині (у складних неонатальних випадках), НСЗУ платить майже 20 тис. грн за кожні пологи.

Цей тариф покриває пологи (фізіологічні та ускладнені), а також кесарський розтин. Жінки, як і раніше, можуть самі обирати пологовий стаціонар, у якому вони хочуть народжувати.

Які послуги включені до пакета та є безоплатними:

надання медичної допомоги при пологах черговою акушерською бригадою, зокрема партнерські пологи, плановий чи ургентний кесарський розтин у разі ускладнень, ведення ускладнених пологів;

знеболення під час пологів, оперативних втручань та післяпологових процедур;

моніторинг стану породіллі та дитини, усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження, скринінг критичних вроджених вад серця, щеплення дитини за Календарем, харчування в стаціонарі;

оцінювання слуху у всіх новонароджених;

ліки з Нацпереліку та закуплені коштом інших програм (перевірити наявність безоплатних ліків у медзакладі можна за цим посиланням: https://eliky.in.ua/about).

Перелік усіх безоплатних послуг, які гарантуються при пологах, можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3KHvHdd (8 “Медична допомога при пологах”, файл “Специфікація”).

Як отримати медичну допомогу при пологах безоплатно:

за направленням лікуючого лікаря;

за самозверненням при розродженні;

при доставленні бригадою екстреної медичної допомоги;

при переведенні з іншого закладу чи підрозділу.

Що не входить до переліку безоплатних послуг:

перелік платних послуг, затверджений постановою Кабінету міністрів №1138 (https://bit.ly/2DQoHMY);

вибір лікаря та акушерської бригади (гарантується безоплатна допомога лише з черговою бригадою); ліки, які не включені до Нацпереліку.

Знайти лікарні, які уклали договір з НСЗУ на 2022 рік за напрямом “Медична допомога при пологах” можна на дашборді https://bit.ly/3B6dSjz, сторінка 3. У полі «Напрям, група послуг» оберіть «Медична допомога при пологах» – заклади відіб’ються на мапі.

Попередня публікаціяУ Вінниці запланували звести новий муніципальний будинок
Наступна публікаціяУ Вінниці висадять півтори тисячі дерев