У Вінниці провели операцію із вилучення, у відділенні реанімації Вінницької обласної лікарні імені Ющенка, донорських органів – серця, печінки та нирок для подальшої трансплантації. В той же день, 12 січня, печінку  доставили до Львова.

Вчора, 19 січня, від львівських медиків надійшла гарна новина – операція, яку здійснили лікарі  Першого територіального медичного об’єднання міста Львова має успішний результат: донорська печінка, яку пересадили малюку понад тиждень тому, живе і дає  маленькому Артему надію на повноцінне  здорове життя.

 «Дивовижна новина у велике свято Водохреща! Однорічному малюку вперше в Україні трансплантовано печінку від посмертного донора! Унікальну операцію Дитячій лікарні Першого територіального медичного об’єднання міста Львова 12 січня. Орган для цього вперше транспортували вертольотом з Вінниці. Нині, на сьому добу після операції, можемо нарешті сказати: печінка працює, стан дитини стабільний», – повідомили львівські медики.

Пацієнт – хлопчик Артемчик із маленького села на Прикарпатті вагою всього 9,5 кг. Він народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. Діагноз – атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність, його дитині поставили на третьому місяці життя. Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла.

У серпні 22-річній мамі Христині сказали: єдиний вихід врятувати сина – трансплантація печінки. Її від посмертного донора таким маленьким діткам в нашій країні ще не робили, а з власної  родини Артемчикові за донора не підходив ніхто.

Відтак останні чотири місяці хлопчик з мамою жили в лікарні і лише сподівалися дочекатися операції. Там 6 січня малюк відсвяткував свій перший День народження.

«І от 12 січня стало відомо, що у Вінниці, в обласній клінічній психоневрологічній лікарні імені академіка Олександра Ющенка, є донор. Це 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів.

Печінку, яка поза тілом «живе» максимум 12 годин, з Вінниці доправив вертоліт Нацполіції. Орган в дитячій лікарні зустріли трансплантологи – це наші лікарі та команда колег зі столичної лікарні «Феофанія», які приїхали на допомогу.

Хірургічне втручання було надскадним. Спершу лікарям треба було розділити донорську печінку, аби взяти для маленького Артемчика її частину. Потім розпочалася сама трансплантація, яка тривала до ранку – це близько 12 годин.

Відтоді малюк перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом.

Успішна операція – це лише половина шляху, попереду не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом. Та наш колектив докладає максимум зусиль, але Артемко пройшов свій шлях до одужання якомога швидше.

Ми дуже вдячні усім, завдяки кому в Україні вдалося трансплантувати печінку такій маленькій дитині. Дякуємо колегам із Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова, які весь час нас підтримували; лікарям Вінницької обласної клінічної психоневрологічній лікарні ім. акад. О.Ющенка; Міністерству охорони здоров’я України; Українському центру трансплант-координації; Національній поліції України та Львівському обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

І звісно, найбільша подяка і шана – родичам донора, які погодилися допомогти нам врятувати життя маленького хлопчика»,- говориться у повідомленні.

Попередня публікаціяНа Вінниччині 965 випадків захворювання на COVID-19
Наступна публікаціяУ Вінниці збудують завод будматеріалів португальської компанії «ТІСІЕС» (TCS)