Днями підбили підсумки Першого Національного рейтингу «Екошкола року». В ТОП 50 кращих закладів України увійшли дві вінницькі школи – №6 та №20. Впродовж року учасники успішно реалізовували екологічні ініціативи, проводили онлайн та офлайн акції, компанії та впроваджували систему правильного поводження з відходами. За рік фіналістам з усієї країни вдалося реалізувати тисячі екопроєктів, зібрати та здати на переробку 123 900 кг вторинної сировини.

Участь у проєкті взяли 17500 шкіл з різних куточків України. Під час оцінювання журі звертало увагу на такі критерії: наявність команди та лідера, залученість колективу, батьків та громади, власна проєктна діяльність та участь у Всеукраїнських, міжнародних ініціативах, розвиток екологічної інфраструктури.

Для розвитку екокультури та інфраструктури шкіл учасники запроваджували сортування сміття, здавали на переробку вторинну сировину, збирали та передавали на утилізацію небезпечні відходи: батарейки, люмінесцентні лампи, одноразові маски. Облаштовували сортувальні станції, екоцентри, екокуточки відпочинку, літні майданчики для занять, здійснювали соціальне підприємництво для залучення додаткових ресурсів на розвиток екоінфраструктури школи. Також встановлювали станції вимірювання забруднення повітря, інформаційні стенди, вирощували саджанці та висаджували дерева.

ТОП 50 закладів загальної середньої та позашкільної освіти разом зібрали та здали на переробку  91151 кг макулатури, 10293 кг пластику, 1285 кг тетрапаку. До пунктів приймання передали 21171 кг інших відходів: органіку, плівку, скло, жерстяні та алюмінієві банки, металобрухт, пластикові кришечки, відпрацьовані  батарейки й навіть монетки.

«Приємно бачити, що наші діти ростуть небайдужими до питань збереження довкілля. Дуже важливо залучати дітей та молодь громади до різних екологічних проєктів. Нагадаю, що у Вінниці є конкурс учнівських екологічних ініціатив «Ековектор», за допомогою якого діти можуть реалізовувати власні ідеї. Школярі Вінницької громади завжди підтримують подібні проєкти та всіляко сприяють збереженню екології», – каже директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

Організатори Першого Національного рейтингу «Екошкола року» – Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру.

Попередня публікаціяВінничан запрошують на майстер-клас з витинанки
Наступна публікаціяУ Вінниці відбудеться поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни