У липні цього року Міністерство схвалило рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики дозволити комбінувати мРНК-вакцини. Так, якщо мРНК-вакцина того самого виробника недоступна, то для другого щеплення громадянин може використати вакцину на платформі мРНК іншого виробника.

Іншими словами, у випадку коли перше щеплення проведено вакциною Moderna, друге можна робити Comirnaty/Pfizer-BioNTech та навпаки.

Інтервал між першою і другою дозами становитиме 28 днів.

Комбінування вакцин Spikevax (Moderna) та Comirnaty (Pfizer-BioNTech) є безпечним та ефективним, запевняє Міністерство охорони здоров’я України.

Як ставляться до можливості комбінації мРНК вакцин різних виробників у США, де обидві вакцини і було розроблено?

Центри з контролю і профілактиці захворювань (CDC) змінили своє керівництво по щепленням від COVID-19, заявивши, що тепер можна комбінувати різні дози вакцин від Pfizer і Moderna в «виняткових ситуаціях» і що також можна почекати до шести тижнів, щоб отримати друге щеплення вакциною будь-якої з цих компаній.

У той час як вакцини від Pfizer і Moderna, які використовують технологію РНК-мессенджера, дозволено вводити з інтервалом 21 і 28 днів відповідно, тепер агентство заявляє, що можливо отримати будь-яке щеплення з інтервалом не менше 28 днів.

Хоча необхідно докласти «всіх зусиль» для забезпечення того, щоб пацієнт отримав ту ж вакцину, в рідкісних випадках «будь-яку доступну мРНК вакцину від COVID-19 можна вводити з мінімальним інтервалом в 28 днів між дозами» – якщо запаси обмежені або пацієнт не знає, яка вакцина була отримана спочатку», – йдеться в новому керівництві CDC.

Агентство заявляє, що ці два продукти не є взаємозамінними, але фахівці з дослідження вакцин запевняють, що ці дві вакцини настільки схожі за дизайном, що людям не слід турбуватися про ті рідкісні випадках, коли дози будуть комбіновані.

«Мета не в тому, щоб пропонувати людям робити щось інше, а в тому, щоб надати лікарям гнучкість у виняткових обставинах», – сказав Джейсон Макдональд, представник CDC, в п’ятницю в електронному листі CNBC.

Посилання на джерело:

https://www.cnbc.com/…/cdc-changes-covid-vaccine…

Більше інформації на:

www.phc.vn.ua

Нагадуємо, що вакцинація від COVID-19 є добровільною та безкоштовною.

Всі вакцини, що використовуються в Україні для щеплення, отримали схвалення ВООЗ для екстреного застосування.

Повний перелік пунктів щеплень та центрів вакцинації населення: https://list.covid19.gov.ua/

Попередня публікаціяНа Вінниччині від початку року в ДТП загинули 75 людей
Наступна публікаціяУ Вінниці 18-річний молодик пограбував перехожого