На Вінниччині вперше в Україні впроваджують модель центру Барнахус — спеціалізованого закладу для допомоги дітям, які постраждали від насильства, або стали свідками кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством.

Область стала першою в Україні, де відкриється спеціальний центр – Барнахус, що в перекладі означає «Дім дитини» – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, що створюється для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації.

Вперше модель була реалізована у 1998 році Ісландією, а потім й іншими країнами Північної Європи.

А в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов зазначив, що близько 60% дітей страждають від своїх рідних. Відповідно до проведеного моніторингу за зверненнями громадян про вчинення кримінальних правопорушень та інших подій відносно неповнолітніх осіб управління Нацполіції встановило, що у 2021 році зареєстровано понад 2400 звернень з Вінницької області. З них близько 500 за участі дітей, а з кваліфікацією “домашнє насильство” — понад 100 випадків. За результатами слідчих дій, у понад 20 випадках були відкриті кримінальні провадження.

Загалом на обліку служб у справах дітей перебуває 756 дітей, що опинились у складних життєвих обставинах:

– 694 дитини перебувають на обліку у зв’язку з чинниками, що можуть зумовити складні життєві обставини;

– 18 дітей — у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю дитини.

Також вживають заходи щодо соціального захисту 44 дітей, які перебувають на обліку служб у справах дітей з підстави жорстокого поводження з ними. Протягом першого кварталу 2021 року службами взято на облік 226 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Нагадаємо, в грудні минулого року було підписано Меморандум між представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Вінницькою обласною державною адміністрацією та Міжнародним благодійним фондом «Українська фундація громадського здоров’я» щодо створення в нашій області центру захисту для дітей, які постраждали та/або стали свідками насильства, кримінальних правопорушень.

Попередня публікаціяУ Вінниці в ДТП постраждали двоє підлітків та кермувальниця Chevrolet
Наступна публікаціяНа Вінниччині презентували серію книжок “Скарби українського фольклору”